Д-р Галинка Павлова: Доверието се изчерпва, хората спират да плащат осигуровки

В здравеопазването е опасно да се разчита само на пазарен принцип, защото частните болници използват нелоялни практики, категорична е зам.-председателят на БЛС

261
Д-р Галинка Павлова
Д-р Галинка Павлова

Истината е, че се изчерпва доверието в системата и хората ще спрат да плащат осигуровки. За това алармира зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова. „Създава се дисбаланс на ниво населено място. Има хора с частен бизнес и големи възможности, които не се осигуряват точно поради липса на доверие в системата. Те предпочитат да си плащат при необходимост за медицинска помощ, не искат да чакат за направления, не искат да чакат дали има лимит в болницата. И заради закриването на лечебни заведения хората се обезверяват и ще продължи да расте броят на неплащащите здравните си осигуровки“, заяви Павлова пред БНР. Според нея начинът, по който се плаща на болниците – на преминал болен, трябва да бъде преразгледан.

Д-р Павлова прогнозира, че болницата в Ловеч няма да бъде последната, заплашена от фалит и закриване. „Ако не се променят нормативните правила, които поставят изисквания пред общинските лечебни заведения, на които те не могат да отговорят, ако не се промени финансирането в здравната система, т.е. да не работим в условие на лимити, които са административно определени, често пъти и субективно, то тогава и други ги чака тази съдба“ы коментира зам.-председателят на БЛС. Тя е категорична, че системата не може повече да работи в режим на лимити. „Ограничават  дейността, повишават изискванията и се очаква тази болница да има достатъчно финансов ресурс, за да си покрие разходите за издръжка и за дейността, и да заплати достойни заплати на хората, които работят – няма как да стане“, заяви д-р Павлова.

Според нея всички заинтересовани страни – Министерството на здравеопазването, общините, БЛС и дори пациентските организации, трябва да анализират причините за критичното състояние на ловешката болница, защото те са идентични и за други лечебни заведения. Галинка Павлова допълни, че трябва да се отчетат ефектите и последиците за населението от евентуално закриване на болницата.

„Причините за това са комплексни. Липса на медицински специалисти – не могат да се изпълнят изискванията на Касата за определен брой лекари по специалности. Това води до несключване на договори за клинични пътеки, до по-малко пациенти, по-малко приходи, ниски заплати. Колегите напускат. А липсата на лекари води до закриване на отделения и на цяла болница. Един порочен кръг“, обясни д-р Павлова. По думите й в здравеопазването е опасно да се разчита само на чисто пазарен принцип, защото често пъти частните болници имат нелоялни практики. В този смисъл тя определи притесненията на хората в Ловеч, пък и в много други градове, като основателни.

„Какво ще се случи, ако нямаме общинско или държавно лечебно заведение, а имаме само частни? Първо, те избират по кои клинични пътеки да сключват договори, т.е. много от състоянията на пациентите няма да могат да се лекуват, тъй като частната болница не е сключила за тези пътеки, по които има по-голям разход. Второ, тези частни болници често пъти не осигуряват 24-часова спешност и отново по същата причина – да икономисват пари. Тези болници много пъти изискват доплащане от пациентите. Тогава може ли държавата да си позволи да закрие общинските лечебни заведения и да остави хората на произвола, при това само на частните структури?“, попита д-р Павлова.

СПОДЕЛИ