4 кафета на ден ни пазят от ранна смърт

Ободрителната напитка блокира съединения в кръвта, които увеличават възпаленията, има и "бонус" – намалява се апетитът

657
кафе

Испански учени изчислиха какви дози кафе удължават живота. Според тях 4 чашки дневно са най-полезни, пише в. „Дейли телеграф“. При подобна консумация рискът от ранна смърт намалява с 64 %. Ако пием по три чаши кафе дневно, снижаваме този риск с 30 %, а при две чаши дневно – с 22 на сто.

Испанските специалисти са наблюдавали над 20 хиляди души в продължение на 10 години. А причината за ефективността на ободряващата напитка при снижаването на риска от преждевременна смърт се дължи на съдържащите се в кафето антиоксиданти, в частност на полифенолите. Оказва се, че в кафето има много повече от тях, отколкото в плодовете и зеленчуците.

През месец юли подобно изследване представиха и американски учени. Те изчислиха, че всекидневната употреба на 1 чаша кафе снижава с 12 % риска от смърт от всякакви причини, а три чаши – с 18 на сто.

Освен това кафето удължават живота, защото намалява съединения в кръвта, които увеличават възпаленията и могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания. Кофеинът е този, който блокира тези вредни съединения, откриха пък учени от Станфордския университет. Възпалените кръвоносни съдове се втвърдяват, което е рисков фактор за сърцето. Възпалението предизвиква и други болести. „Повече от 90 процента от всички незаразни болести на стареенето са свързани с възпаление“, казва д-р Дейвид Фърман от екипа. Основният вреден химикал, блокиран от кофеина, се нарича интерлевкин-1-бета.

Бонус към по-дългия живот е и възможността за по-стройно тяло. Пиенето на кофеиновата напитка е чудесен начин за отслабване, тъй като кофеинът потиска апетита.

 

СПОДЕЛИ