Властта срещу наргилетата

Поредната работна група ще мисли един месец как точно да ограничи употребата им от деца

273
наргиле

Здравните власти обявиха война на наргилетата. Институциите сякаш чак сега разбраха колко е вредно пушенето на наргиле и се захванаха да мислят как да ограничат употребата му. До месец работната група трябва да излезе с конкретни мерки как точно да се случи това, но е ясно, че ще са необходими промени в три закона – за здравето, тютюна и акцизите.

На среща днес в Министерство на здравеопазването, в която се включиха представители на просветното, икономическото и земеделското ведомство, МВР, Агенция „Митници“, експерти от Националния център за обществено здраве и анализи и неправителствени организации, е било обсъдено да се въведе пълна забрана за пушене на наргиле за деца до 18 години. Дали новите мерките ще сработят предстои да разберем, ще ползваме за целта и челния опит при ограничаването на наргилетата на страни като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

„Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия“, коментира зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Затова тя ще предложи в часа на класния и по време на родителски срещи деца и възрастни да бъдат запознати със заплахата.

„Ще изляза от ролята си на зам.-министър и ще кажа, че не бих позволил на 10-годишната си дъщеря да пуши наргиле с каквото и да е съдържание. Тези деца дишат дим. Няма медицинска логика вдишването на дим да не е вредно. Какъвто и да е този дим – от най-прекрасните растения, с най-прекрасния вкус – това е дишане на дим. Ако от мен зависи, бих го забранил на секундата. Особено за деца“, посочи и другият зам.-здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Според националният консултант по пулмология и началник на Клиниката по белодробни болести във ВМА проф. Коста Костов наргилето дори е по-вредно от цигарите. „Който си мисли, че няма проблем за дробовете и здравето му, когато пуши наргиле, е в дълбока заблуда, че водата филтрира вредните вещества. „Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари“, обясни проф. Костов. По думите му каквото и да се пуши, при горенето се отделят токсични вещества, които се трупат в организма, а температурата на горене при наргилето е 900 градуса, което е два пъти повече от тази при обикновените цигари. „Неправилно зареденото наргиле може да бъде много вредно, а пушенето му да доведе до главоболие, болки в гърдите и замайване. Основният виновник за това е въглеродният окис, а само от него някое дете може да припадне“, добави проф. Костов.

СПОДЕЛИ