Бившите и пасивните пушачи са по-застрашени от рак на белия дроб

Лятото е сезонът на атипичните пневмонии, предупреждава началникът на отделението по пулмология в Пета градска болница д-р Росен Маринов

рак
Д-р Росен Маринов

Бившите и пасивните пушачи са по-застрашени от рак на белия дроб, твърди д-р Росен Маринов, началникът на отделението по пулмология в столичната Пета градска болница. По думите му особено рискова група са онези пушачи, които периодично се опитват да откажат цигарите, но винаги се връщат към вредния навик. „Не казвам, че пушенето не е вредно, но най-важното за белия дроб е да имаме здрав ген. Естествено е пушачът да развие хроничен бронхит, но ако му е здрав генът, няма да се стигне до ХОББ или рак“, категоричен е д-р Маринов.

Бронхитът всъщност е защитна реакция на организма, който с кашлица и храчки се опитва да изчисти трахеобронхеалното дърво. „Кашлицата и храчките вършат прекрасна работа, която не позволят на клетките да са активни и така пушачите се оказват по-защитени. Представете си, че имате вече мазол. Какво става когато удряте върху него – остава си мазол. Да, травмирана е тъканта, но до най-обикновен мазол. Нищо повече. Същото важи и за пушачите – клетките в белия им дроб са травмирани, но си стоят в това увредено положение и не са особено активни. А какво става, когато ту ги товариш с цигари, ту с опити за отказване? Ами опитват да си върнат старото положение, тоест преди увредата от цигарите. И тогава настъпва активност на клетките, но понякога вместо да регенерират в здрави се превръщат в неопластични. И променяйки генома си, тези клетки започват да се делят неконтролируемо и ето ти го рак“, обяснява образно пулмологът.

А ракът на белия дроб е с най-лошата прогноза от всички онкологични заболявания. Първо, защото се диагностицира твърде късно и второ, белият дроб е с огромна площ, която предразполага към големи и тежки увреди. Един от най-ранните симптоми е промяната на кашлицата у пушачи и това трябва да е червена лампа, че нещо не е наред и трябва да се потърси консултация със специалист. На следващия етап е появата на кръв в храчките и тогава бронхоскопията е задължителна, тъй като скенерът може и да не „улови“ проблема, предупреждава д-р Маринов. По думите му в белия дроб метастазират почти всички първични тумори, защото през него преминава цялата кръв. „Разсейките са откъснати клетки от основния тумор, а всички венозни съдчета отиват в белия дроб“, добавя началникът на отделението по пулмология на Пета градска.

Най-честите пациенти в клиниката му са страдащите от Хронична обструктивна белодробна болест. „Свидетели сме на нещо като епидемия от ХОББ. Много средства се отделят в цял свят за лечението, но въпреки това се стига до ранна инвалидизация и висока смъртност. Проблемът е, че пациентите много късно стигат до специалист. Хората не обръщат внимание на ранните симптоми като кашлица и храчки, търсят помощ едва когато дишането им е силно затруднено и много лесно се уморяват. Но трябва да се знае, че това, което е загубено от белия дроб, не може да се възстанови“, казва д-р Росен Маринов. В момента има бум на модерни терапии за ХОББ, но засега с новите инхалатори успяваме само да забавим развитието на болестта и да подобрим качеството на живота на пациентите.

Следващата голяма група пациенти са тези с пневмония. И макар че лятото не е най-натовареният сезон, именно сега е времето на атипичните пневмонии. „Това са тези, чийто причинител не са обичайните стрептококи и които са по-трудни за диагностициране“, обяснява д-р Маринов.

Такъв вид пневмония е легионерската болест, с какъвто случай се сблъскват наскоро лекарите от Пета градска болница. Тя се причинява от рядък грам отрицателен бактерий, който се развива във влажна среда и се среща по-често в климатичните инсталации. Не се предава от човек на човек, а годишно у нас има по-малко от десет такива случаи. Този вид пневмония не се повлиява от стандартните антибиотици, тъй като бактерията се развива вътре в клетката и ако не се диагностицира навреме и не се проведе точната терапия, изходът може да бъде фатален“, предупреждава пулмологът.

СПОДЕЛИ