Противовъзпалително лекарство предпазва от инфаркт и рак

Според учените това е най-голямото откритие след статините, предстоят още тестове

1016
лекарство

Ново проучване установи, че противовъзпалителни инжекции могат да намалят риска от инфаркт и да забавят развитието на рака. Това, според учените, е най-голямото откритие след статините – лекарствата за понижение на холестерола, съобщи The Guardian. Изследването е публикувано в The Lancet.

Резултатите идват след като учените забелязват, че сърдечните пристъпи често се срещат при хора, чийто холестерол е нормален и чийто основен риск е хроничното възпаление. На пациенти, прекарали инфаркт, са давани инжекции с противовъзпалително средство, наречено канакинумаб (canakinumab). Резултатът е по-малко кризи в бъдеще, установиха лекарите. Смъртните случаи от рак също са намалели наполовина при третираните с лекарството, което обикновено се използва само за редки възпалителни състояния.

Активното вещество в „Иларис“ – канакинумаб, е моноклонално антитяло (вид протеин), предназначено да разпознава и да се свързва с молекула посредник или „цитокин“ в организма, наречена интерлевкин-1 бета. Този посредник причинява възпаление и е във високи концентрации при пациенти със синдроми на периодична треска, болестта на Стил и подагрозен артрит. Като се свързва с интерлевкин-1 бета, канакинумаб блокира действието на този агент, като намалява възпалението и така се облекчават симптомите на заболяванията.

Оказва се обаче, че „Иларис“ крие неочаквани бонуси. При 15 % от получавалите инжекции с канакинумаб имало понижаване на риска от инфаркт и от масивен инсулт. Също така нуждата от скъпи процедури, като поставяне на байпас и стентове, е спаднала с повече от 30 на сто. Намалява се наполовина вероятността за смърт в резултат на рак, а в резултат на рак на белите дробове – със 75 процента. Противотуморният ефект е „вълнуваща“ възможност, заявяват изследователите, но предупреждават, че са нужни допълнителни проучвания, тъй като експериментът не е предвиждал да се тества ефектът на лекарството върху тумори.

Фармацевтичният гигант Novartis, който прави лекарството, заяви, че ще поиска от Администрацията по храните и лекарствата да разреши продажбата на медикамента като начин за предотвратяване на инфаркти и ще започне още тестове за нейния ефект при рак на белите дробове.

 

СПОДЕЛИ