Ин витро казус: Унищожават ембриони при починал партньор

Вдовица остава без деца заради провалена процедура, омбудсманът настоява за промяна на нормативната уредба

252
ин витро

Наредба на Министерството на здравеопазването разпорежда да бъдат унищожени здрави ембриони, при смърт на единия от партньорите. Текстът посочва като основателна причина за изтегляне или унищожаване на сперматозоиди, яйцеклетки и зиготи „смъртта на съпруга/партньора независимо от наличието на декларирано желание приживе”. Това важи и за женски генетичен материал.

По този начин обаче се проваля ин витро процедурата на Ася Йорданова, което я обрича да остане без деца. За необичайния казус информира bTV. Трагедиите в живота на Ася я застигат една след друга. Тя мечтае за дете от години и когато чудото е на път да се сбъдне, съпругът й загива по време на работа. „Битката ни за дете стартира преди около две години. Започнах лечение, изписаха ми хапчета, а през юни трябваше да направим самото ин витро, но заради здравословен проблем го отложихме”, разказва Йорданова. Съпругът й умира на 13 юли при трудова злополука и тогава лекарят в клиниката за ин витро отказва да довърши започнатото  и да направи трансфера на здрави ембриони, като се позовава на Наредба 28.

„Не бях съгласна, бях в шок. Тръгнах по институциите, подадохме жалби в Агенцията по трансплантациите, до омбудсмана. Мечтата на моя мъж беше да си имаме детенце, ние сме се обичали, държала съм много на него, беше добър човек и искам да си му родя дете”, категорична е Ася.

След като жалбата й е разгледана от омбудсмана, Мая Манолова препоръчва на здравното министерство да промени наредбата. От МЗ обещават веднага да започнат поправки в наредбата, но преди новите текстове да станат факт, те трябва да минат през обществено обсъждане. Дотогава Ася ще опита да прехвърли замразените ембриони в друга клиника. Тя обаче има договор с лечебното заведение, като е платила 5000 лева и дължи още 4000 лева. Със съпруга й са продали половината си имот, за да осигурят парите за процедурата.

„Наредбата, според която ембрионите, подготвени за ин витро процедура, трябва да бъдат унищожени след смъртта на единия партньор, не е изцяло безполезна”,смята адвокат Стоян Ставру. По думите му подобни наредби има в повечето европейски държави заради медицински прецеденти в миналото.

Междувременно, днес здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект за промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). Промените предвиждат държавата да финансира четири вместо настоящите три опита ин витро. Припомняме, обещанието беше анонсирано от премиера Бойко Борисов още в началото на мандата. Предлага се още ЦАР да поема и четири ембриотрансфера на размразени ембриони, а МЗ да се оттегли от контролните си функции, като проверките в лечебните заведения ще се извършват от центъра за асистирана репродукция.

СПОДЕЛИ