Coca-Cola дава 1 млн. долара награда за алтернатива на захарта

Индустрията е притеснена, тъй като потребителите все повече се отдръпват от газираните напитки

541
Coca-Cola

Coca-Cola обяви, че предлага награда от 1 милион долара за намирането на алтернатива на захарта, която да се използва в храни и напитки. Американската компания се надява някой да ѝ помогне да открие естествено и безопасно съединение, което е с ниско или никакво съдържание на калории. То обаче трябва да създава същото усещане като захарта, когато се прибави към напитки и храни.

Учените вече са открили натурални източници на сладост. Стевията например е около 300 пъти по-сладка от захарта, но не имитира останалите ѝ свойства: структура, консистенция и контрол на влагата.

Фактът, че мултимилиардна компания разчита на обществен конкурс да намери заместител на захарта за своите основни продукти, говори много за състоянието на пазара на безалкохолните напитки.

Американците, например, днес пият 19% по-малко газирани напитки, отколкото преди 15 години. Основна причина за спада са здравословните притеснения у купувачите. Потребителите се притесняват от връзката между захарта и някои хронични заболявания. Именно затова те преминават към някои по-здравословни варианти като бутилирана вода и билков чай. Част от гражданите дори се обявяват за данъчно облагане на газираните напитки в цяла Америка.

Употребата на захар бележи спад и в другите страни. Coca-Cola и Pepsi наскоро обявиха, че ще поставят таван на захарта в напитките в Сингапур, една от първите азиатски страни, които ограничават захарните напитки.

В едно кенче Coca-Cola от 330 милилитра се съдържат 35 грама захар, при препоръчителна дневна доза от 25 грама. Ако се гледа чиста захар това би се равнявало на 6 чаени лъжички, но не трябва да забравяме, че повечето храни има добавени въглехидрати, плодовете пък крият фруктоза, която далеч не е толкова безвредна, за каквото се смяташе доскоро.

Според статистиката, българинът изяжда средно по 7,7 килограма чиста захар годишно, което прави по 20 грама на ден. Тук обаче не влизат добавените захари, с които сметката може да набъбне петорно.

СПОДЕЛИ