Д-р Ивелина Георгиева оглавява центъра за обучение на спешни медици

Купуват манекени и амбута за над половин милион лева, 66 000 лева ще отидат за канцеларски материали

Д-р Ивелина Георгиева
Д-р Ивелина Георгиева

Д-р Ивелина Георгиева е най-вероятният директор на новия Национален център за продължаващо обучение на спешните медици, научи Скенер.нюз. Бившата шефка на една от най-важните дирекции в здравното министерство – „Медицински дейности“, и настояща служителка в столичната Спешна помощ, е фаворитката на екипа на проф. Николай Петров за този пост. Всъщност точно д-р Георгиева е автор на текстовете от наредбата на МЗ, с която още миналата година, по време на мандата на бившия министър д-р Петър Москов, се регламентира създаването на центъра за продължаващо обучение.

Първоначалната идея беше много по-мащабна – Центърът да ръководи цялата организация и логистика на системата, а всички структури за оказване на спешна помощ да са му подчинени, включително и спешните отделения в болниците. Д-р Георгиева, по-известна като един от двамата „сиви кардинали“ в здравното ведомство (другият е шефката на инспектората с 10 000 лева заплата Пенка Белева) обаче има друго виждане и свежда идеята до създаване на място за обучение и информационно-аналитична дейност, с персонал от петима души.

Междувременно Министерството на здравеопазването пусна търга за оборудване на центъра, който ще се помещава на територията на ВМА – в сградата на Националния медицински координационен център. Парите за изграждането му са от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като стойността на настоящата поръчка е за близо 744 хиляди лева, без ДДС. С над половин милион лева от тях трябва да се купят 28 манекена, както и 45 набора за осигуряване на дишане. Други 93 000 лв. ще се изразходват за компютърно оборудване, а 66 хил. лв. – за канцеларски материали. Сред предвидените за купуване артикули са компютри, лаптопи, маси, телефони, манекени на възрастни хора, деца и кърмачета, дефибрилатори, аспиратори и други. Срокът за подаване на оферти е 27 септември т.г.

Засега обаче не е ясно кой точно ще обучава спешните медици и срещу какъв хонорар. Според запознати, първоначално ще се ползват лектори от ЦСМП-София и БЧК. Стара идея отново на д-р Георгиева, но не видяла бял свят, тъй като срещу нея скочиха самите работещи в системата на спешна помощ. Общо предвидените средства за създаването на центъра и за обучението на всички 6800 работещи в линейките са 7 млн. лева, а продължителността на проекта е 34 месеца.

СПОДЕЛИ