Актавис пуска суперпродукт срещу простуда и грип

До две седмици прахчетата и капките за нос „Викс“ ще са във всички аптеки, помагат при хрема, кашлица, температура и главоболие

грип

Бранд №1 в света за простуда и грип „Викс“ вече е и на българския пазар. Най-големият генеричен производител на лекарства у нас Актавис – България, компания на „Тева“, вече организира доставките на суперпродукта си в родните аптеки. „До две седмици прахчетата „Викс АнтиГрип Комплекс“ и „Викс АнтиГрип Макс“, както и капките за нос „Викс Синекс“ ще са налични в цялата страна, от повече от 5 години се борих това да се случи и българските пациенти да могат да се възползват от един от най-добрите ни продукти“, заяви Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на „Актавис“. По думите му компанията е в Топ 3 в над 40 пазара по света, №1 в продажбата на лекарства без рецепта и на второ място по отношение на хранителните добавки. Портфолиото на фармацевтичния гигант включва 430 продукта, като 365 от тях са по лекарско предписание, като сред тях има и 14 иновативни медикамента, 48 са тези, които се продават без рецепта, а 17 са хранителните добавки.

грип
Николай Хаджидончев

Според международните аналази и оценки продажбите на „Актавис“, компания на „Тева“, достигат годишно 37,7 милиона в опаковки, а пазарният дял е 11,9 %. „В седем категории при лекарствата без рецепта брандовете ни са №1“, посочи още Хаджидончев. Той обеща следващите нови продукти да са за рядкото заболяване „Ханктингтън“, както и за мигрена. И двата медикамента се очаква да бъдат регистрирани в ЕС до няколко месеца.

Предимството на „Викс“ пред останалите продукти е, че са включени уникални съставки – например „Викс АнтиГрип Комплекс“ успешно се бори и с кашлицата, което другите сашета за простуда не могат да направят. В капките за нос пък има добавено алое, което не се среща в много медикаменти, обясни проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” при Фармацевтичния факултет на Медицинския университет – София. Според проф. Момеков хората не бива да се подлъгват по рекламите за едновременно чудодейни и лишени от всякакви странични ефекти лекарства. „Няма такива медикаменти, ако едно лекарство е без странични ефекти, то няма и никакъв терапевтичен ефект“, коментира фармакологът. По думите му съвременната тенденция е на пазара да се предлагат все повече комбинирани продукти, които са лесни и удобни за употреба.

грип

„Непрекъснато ни атакуват около 200 вида вируса, а най-често срещаните през есенно-зимния сезон са адено-, корона- и риновирусите, както и парагрипните вируси“, обясни проф. Диана Попова, специалист по УНГ в столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и  председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология. Тя съветва вирусните инфекции да не се подценяват и навреме да се предприема лечение, като уточни, че над 85 % от вирусните заболявания са придружени със запушване на носа. „Употребата на точните медикаменти ще ни предпази от усложнения, защото зад баналните вируси дебнат бактериите и гъбичките, които могат да създадат доста проблеми“, предупреди тя. Проф. Попова добави, че всеки възрастен изкарва между две и пет простудни заболявания за една година, докато децата боледуват над 10 пъти.

СПОДЕЛИ