Стомашният байпас спира развитието на диабета

Бариатричната хирургия е последен шанс за свръхзатлъстелите хора да си върнат живота и Александровска болница им го дава, казва д-р Константин Гроздев

байпас

Да си на 31 години и вече да си пионер в област като медицината. Възможно е, дори и в България. Въпреки системата и напук на нея. Доказателството за това е коремният хирург от Клиниката по хирургия в УМБАЛ „Александровска“ д-р Константин Гроздев. Макар светът да е в краката му – има страхотни качества, учители и запазено място в белгийска клиника, с голяма заплата и възможности за развитие. Той обаче избира да се върне и става част от екипа, който въвежда бариатричната хирургия у нас. Намира и подходящото място, където да се случи това – Александровска болница. И в началото на тази година колелото се завърта. Бавно, с по един пациент на месец, но и вече и със страхотни успехи – всички, които са се подложили на операция за отслабване, топят излишните килограми като с магическа пръчка. Всъщност магия наистина има, тъй като д-р Гроздев успява така да „пренареди“ стомасите им, че те не само отслабват, но и се разделят с основните си заболявания като диабет, сънна апнея, високо кръвно, ставни проблеми и т.н.

„В света вече се говори не за бариатрична, а за метаболитна хирургия, тъй като

с пренареждането на анатомията на пациента

ние променяме и неговия метаболизъм. По този начин, освен отслабването, се постига ремисия на основните заболявания, дори излекуване на някои от тях. Което естествено подобрява изключително качеството на живота“, обяснява д-р Гроздев. Но предупреждава, че това не е козметична операция, а голяма резекционна хирургия. „Нужен е голям екип. И това е основното, което липсва в България – мултидисциплинарният подход към тези пациенти. Защото те са с много придружаващи заболявания и няма орган или система, които да не са засегнати от затлъстяването. Което прави операцията още по-рискова. Целта на нашия екип е да направи всички възможни изследвания на пациента, да му помогне, ако може да отслабне без операция, а ако такава все пак се налага, да го подготви за нея. След това също са необходими грижи – следим здравните показатели, изготвяме хранителен режим, спортна програма, ако има нужда организираме и консултации с психолог“, разказва младият специалист. Той е категоричен, че лечението на затлъстяването е комплексно–диетичен режим и промяна на навиците, спорт и физическа активност, психотерапия, медикаментозно лечение.

Лекарствата обаче имат множество странични ефекти

Разрешените медикамента в САЩ са 6, в Европа са два, а у нас няма регистрирани. Принципите, по които те действат, са два. При единия вид продукти се цели подтискане на апетита на централно ниво, а при другия – на локално ниво да се блокират ензимите, които са отговорни за резобцията на хранителните вещества.

„И чак след изчерпване на всички възможности пристъпваме към операция. Има строги критерии кога се налага да се възползваме от бариатричната хирургия. Затлъстяването се измерва по индекса на телесна маса и когато този показател е над 40, тогава пациентът е показан за такъв тип интервенция“, споделя д-р Константин Гроздев.

байпас
Д-р Константин Гроздев в действие

Златният стандарт в бариатричната хирургия е стомашният байпас. При него се намалява размерът на стомаха до около 30 – 35 милилитра, което е една малка чашка. „При този вид интервенция стомахът, който се резицира, не се отстранява от организма. А тази малка част, която остава, се заобикаля и се свързва с тънкото черво на по-долен етап. Тънките черва са дълги около 7 метра и се стремим да заобиколим част от тях, защото именно там се усвояват хранителните вещества“, разказва хирургът.

Другата основна операция, която вече е най-често правената по света, е т. нар.

„ръкавична резекция“

или иначе казано надлъжната резекция на 2/3 от стомаха. Тя се препоръчва за хора, които ядат по много и са с дилатирани стомаси. След операцията този разширен стомах се „свива“ до една тръба, която е продължение на хранопровода и ефектът е много голям, защото пациентът вече не може да приема толкова храна заради намаления до 150 милилитра обем.

„Ето така лекуваме диабета. При “ръкавичната резекция“ се доказа, че в частта, която се отстранява, се намират едни клетки, които секретират грелин. Това е хормонът, отговорен за апетита. Когато ги няма тези клетки – няма и апетит. Другият метоболитен механизъм при стомашния байпас пък още по-бързо води до ремисия на диабета, тъй като само два дни след операцията протеинът GLP1 се покачва многократно“, обяснява д-р Гроздев. Фармаиндустрията също работи по въпроса и новите медикаменти се наричат именно GLP1 агонисти, като целта им е да увеличат този протеин. С тях обаче това става бавно и никога не води до пълно излекуване.

Д-р Гроздев е от новото поколение медици, които могат да извършат почти всички операции безкръвно. Затова и интервенциите за отслабване се правят по лапароскопски метод,

само с пет малки разрезчета

няма кръв, а възстановяването е по-бързо и рискът от инфекции е сведен до минимум. „Може да се направят и само през една дупчица през пъпа. Аз лично съм привърженик на този метод, макар че при пациенти със свръхтегло е много трудно. Но смятам, че новите миниинвазивни хирургични методи трябва да бъдат по-широко застъпени в България. Почти няма коремна интервенция, която да не може да се направи чрез т. нар. безкръвни операции. А и при хора със затлъстяване отворената хирургия е много по-рискова“, убеден е хирургът.

И успокоява, че въпреки всички придружаващи заболявания, рискът от ранна следоперативна смъртност при бариатричната хирургия с лапароскопски методи е равен на този при интервенция за отстраняване на жлъчен мехур, която е една от най-леките и банални операции в коремната хирургия изобщо. „Разбира се, този нисък риск важи за клиники, които имат опит и разполагат с мултидисциплинарен екип, както е в Александровска болница“, добавя д-р Гроздев. Категоричен е, че ако пациент не отговаря на критериите за бариатрична хирургия, той ще го насочи към други методи за отслабване. „Факт е, че в много частни клиники, ще побързат да ви вземат парите и дори и да няма нужните индикации за стомашен байпас например, те ще ви „сложат под ножа“. Аз обаче изповядвам друга философия –

ползата от нашата намеса трябва да е по-голяма от риска

Не мога да си позволя да правя операция, само защото мога да я правя“, добавя той. В УМБАЛ „Александровска“ тази интервенция струва 11 000 лева, а клинична пътека за бариатрична хирургия няма. За сравнение в Турция цената е 20 000 долара, в Белгия и Германия е над 25 000 евро. Всеки, който желае да се свърже с д-р Гроздев, може да звъни на телефона на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“ – 02/9230 540 или да му пише на k.grozdev@yahoo.com.

Критериите за успешна операция са пациентът да отслабне с минимум 50 % от наднорменото си тегло до втората година, след интервенцията основните му заболявания да са вкарани в ремисия и качеството му на живот чувствително да се е повишило. „Тези три неща аз ги гарантирам на моите пациенти. Естествено, ако те спазват инструкциите за диетичен режим и физическа активност“, категоричен е д-р Гроздев.

И макар все още да прави по една бариатрична операция на месец, докато в белгийската клиника, където е специализирал и където и днес оперира по няколко пъти в годината, се правят по 5 интервенции на ден, той не губи ентусиазъм. „Говорим за епидемия от затлъстяване. Докато обаче няма клинична пътека за бариатрична хирургия, няма как повече българи да имат достъп до тези операции. Освен това, все още няма достатъчно информация за тези интервенции, дори много мои колеги не знаят за възможностите на метаболитната хирургия и не насочват своите пациенти към нея“, споделя медикът. По думите му

Александровска болница има изготвен план за развитието на този тип интервенции

и част от него е създаването на специална програма за хора с диабет и затлъстяване, за които Здравната каса да поема разходите.

Екипът на лечебното заведение се грижи за своите пациенти и след операцията. Цял живот. „Има риск тези хора да започнат да си връщат килограмите, понякога това се случва след 5 – 6 години. И най-често причините са две – или пациентът е „изпуснат” от мултидисциплинарния екип и не следва изискванията за диетичен режим и физическа активност, или пък не е била избрана подходящата операция“, споделя още д-р Гроздев. Повечето обаче заживяват нов живот, а неофициално проучване сочи, че след бариатрична операция 80 % от жените си намират нов партньор.

„Животът ми се промени напълно.

Разликата е не само в свалените 53 килограма

но и в това, че изчезнаха всичките ми болежки, кръвното ми се нормализира, изследванията показват, че съм се справил с диабета, излекуваха и сънната ми апнея“, разказва 38-годишният Емил Пергелов от Асеновград. Само преди 6 месеца той е тежал 171 кг, сега кантарът показва 118 кг.

байпас
Така е изглеждал 38-годишният Емил Пергелов само преди 6 месеца
байпас
Сега Емил е с 52 килограма по-лек и не спира да благодари на д-р Гроздев за новия си живот

„Имаше много оскъдна информация, търсих в интернет и открих едно кратко интервю с д-р Гроздев. По това време имах записан час за клиника в Гърция, но като се срещнах с доктора веднага му повярвах. Отмених самолетните билети, загубих капарото в клиниката, но бях сигурен, че искам да се оперирам в Александровска болница. Аз съм международен шофьор, пътувам много, а от 10 години живея в Германия. И като дойдох тук, не можах да повярвам, че и у нас има клиники на световно ниво“, споделя още Емил, който от дете има проблеми с килограмите и въпреки всички диети, санаториуми и „дебелариуми“ е загубил битката с храната. До началото на тази година, когато д-р Гроздев му прави „ръкавична резекция“ на стомаха.

„Дори в най-смелите си мечти не очаквах такива резултати. Не чувствам глад, а количеството храна, което приемам, е в пъти по-малко. Преди можех да изям цяло печено пиле с хляб и гарнитура, плюс голяма салата и за десерт половин торта. А сега се засищам с едно малко парче месо, дори от т. нар. нормална порция преяждам. Чувството да ядеш и да отслабваш е блаженство за всеки дебел човек“, разпалено обяснява Емил и не престава да благодари на своя хирург.

 

Визитка:

Д-р Константин Савов Гроздев е завършил висше образование по медицина в МУ – София през 2010 г. Придобива специалност по хирургия през 2016 г. През същата година защитава и дисертация на тема „Съвременни миниинвазивни техники в лапароскопската хирургия – предимства и недостатъци”  и придобива научната степен „доктор”. За периода 2013-2015 г. д-р Гроздев провежда специализация в Европейското училище по лапароскопска хирургия със седалище Университетска болница Saint-Pierre, Брюксел, Белгия и в клиниката за лечение на затлъстяването „Clinique du poids ideal” под ръководството на Проф. G.B. Cadiere и Prof. G. Dapri.

В момента д-р Гроздев е главен асистент към Катедрата по хирургия на Медицински факултет, МУ-София и е главен административен лекар на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска” – София. Той има повече от 1000 лапароскопски операции, като част от тях са извършени през един разрез.

СПОДЕЛИ