Спецсъдът върна делото срещу Павел Александров

Имало пропуски в обвинителния акт срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца

228
лечение на деца
Павел Александров

Специализираният наказателен съд прекрати и върна за доразследване делото срещу бившия дирeктор на Център „Фонд за лечение на деца“ Павел Александров, съобщи „Правен свят“. Специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу Александров и трима служители на фонда в началото на месеца, като обвиненията са за организирана престъпна група, която неправомерно е харчила пари на фонда, прехвърляла е задължения към здравната каса и е вършила длъжностни престъпления.

Делото е разпределено на състав на спецсъда с председател Николай Димитров, който вижда пропуски в обвинителния акт и връща делото на спецпрокуратурата за доразследване, но не е ясно за какви конкретни пропуски става въпрос.

Обвиненията срещу Александров са общо 6, а подсъдими с него са още Катерина Котева – главен експерт във фонда, която той неправомерно е определял за свой заместник, Татяна Радева – старши експерт „Икономист, организатор на труда“ и Станислава Горанова – главен експерт „Специалист обработка на данни“ и контрольор на дейността на фонда. Радева и Горанова са обвинени за участие в престъпното сдружение, като с подписите си са оформяли документи, с които неправомерно са изплащани суми от бюджета на институцията.

Разследването започна през пролетта на миналата година, когато бяха задържани осем души, начело с Александров. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че до него се е стигнало след доклад на Инспектората на Министерството на здравеопазването, в който имало набелязани десетки нарушения и злоупотреби, някои, свързани с транспортиране и настаняване на болни деца в клиники във Франция и Турция.

Според обвинението Павел Александров лично е мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на пари от бюджета на фонда.  Това, според прокуратурата е ставало, като лекари от различни болници били командировани без право и с пари на фонда за участие в международни семинари или като придружители на болни деца.

Александров е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина, главно в турската болница „Аджибадем“. Договорите били сключвани без провеждане на обществени поръчки и така за две години през 2014 г. и 2015 г. са били изплатени над 450 000 лева. Без да е лекар, и без решение на Обществения съвет към фонда – каквото е нормативното изискване, Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, твърдят още от прокуратурата.

СПОДЕЛИ