Спете голи, за да сте здрави

Една от основните причини за безсънието е нарушената терморегулация

628
голи

Спете голи, за да сте здрави, съветват учените. Експерти от Института за изследване на съня в Лос Анджелис твърдят, че една от основните причини за безсънието е нарушената терморегулация. А по време на сън прегряването на тялото е много вредно.

Повечето хора се събуждат нощем, защото прегряват. Според учените, няма нужда да се отказвате от одеялото, по-лесно е да се лишите от нощницата или пижамата. А когато подобрите съня си, шансовете да заболеете от диабет и да имаме проблеми със сърцето стават по-малки.

А как да се радвате на дълъг и дълбок сън? Просто като спите голи. Така няма какво да се увива около тялото ви и да ви кара постоянно да се намествате – без дрехи в леглото ще сте много по-свободни и щастливи. Защото дори и най-удобното бельо и нощница възпрепятстват свободното кръвообращение, особено когато тялото е в легнало положение и отпуснато.

Сънят без дрехи подпомага снижаването на кортизола – хормона на стреса, а също така стимулира производството на мелатонин – хормона на съня. Този хормон има отношение не само към здравия сън, но и към подобряване състоянието на косата и кожата.

Има много ползи и за мъжкото здраве. Изследване от 2015 г. доказа, че мъжете, които искат да имат поколение, е добре да се откажат от долното бельо през нощта. Друго проучване пък установи, че колкото по-малко бельо има между съпружеските двойки в спалнята, толкова те се чувстват по-щастливи.

СПОДЕЛИ