Мини скенер гледа под кожата

Иновативната техника се използва за по-добра оценка на тежестта на заболяването при пациенти с псориазис, рак на кожата и диабет

224
мини скенер

Новоразработен мини скенер на тъкани позволява „да се погледне“ под кожата на пациенти с псориазис. По този начин се получава клинично важна информация за структурата на кожните слоеве и кръвоносните съдове, без да е необходимо да се използват контрастни вещества или пациентът да се излага на радиация. Екип от изследователи от Хелмхолц Центрум – Мюнхен и Техническия университет в Мюнхен (ТУМ) наскоро представи технологията в специализираното издание Nature Biomedical Engineering.

Псориазис вулгарис е възпалително заболяване, което се характеризира с розово-червени плаки с бели люспи. Счита се, че засяга между 10 и 15 милиона души в ЕС. В България липсва регистър за болните с псориазис, но при съпоставка на данните от световната практика може да се счита, че около 2% от българите страдат от заболяването, информира сайтът за автоимунни заболявания probudise.bg.

Псориазисът е хронично възпалително заболяване, което протича с редуване на периоди на обостряне и на ремисия и продължава през целия живот. Дължи се на образуване на определени вещества в тялото, които причиняват възпалителни реакции и поддържат активно възпалението. В момента лекарите оценяват тежестта на заболяването само чрез визуален преглед.

„За съжаление тези стандарти пропускат всички параметри, които са под повърхността на кожата“, изтъква д-р Хуан Агире, ръководител на екипа в Института по биологични и медицински образни изследвания при Хелмхолц Центрум – Мюнхен, и обяснява, че преди да се започне лечение, за лекаря е полезно да знае каква е структурата на кожата и съдовете.

Именно тази информация предоставя новата техника, която „влиза под кожата“. Тя се нарича RSOM и функционира по следния начин: слаби лазерни импулси дразнят тъканта в съответната област, която поглъща енергия и слабо се загрява. Така се причинява моментно разширяване на тъканта, което генерира звукови вълни. Учените измерват тези ултразвукови сигнали и използват информацията, за да реконструират образ с висока резолюция на това, което е под кожата.

Предимствата на технологията са, че скенерът е портативен и може лесно да бъде транспортиран. Освен това няма никакво радиационно облъчване или прилагане на контрастно вещество. Счита се, че иновацията ще помогне за по-доброто разбиране на заболяването и ще улесни лекарите при вземането на решения за най-доброто лечение за конкретния пациент.

Изследователите възнамеряват в бъдеще да използват същия метод за образна диагностика за оценка и на други заболявания, като рак на кожата или диабет. Пациентите с диабет често страдат от увредени кръвоносни съдове, което, ако бъде установено достатъчно рано, ще даде възможност за по-своевременно и съответно по-ефективно лечение.

СПОДЕЛИ