Със „златни“ хапчета ще лекуват рак

Разработват и кръвни тестове, които да откриват болестта преди да се появят симптомите

573
лекарства

Учени от университета Единбург откриха, че златни наночастици помагат за борбата с рака. Новото проучване разкрива, че благородният метал увеличава ефективността на лекарствата, използвани за лечение на ракови клетки.

Златото е безопасен химичен елемент и има способността да ускорява или катализира химичните реакции. По този начин златните наночастици ще бъдат използвани в бъдеще за химиотерапевтични лечения на онкоболни пациенти чрез точно насочване към заболелите клетки, за да не бъде увреждана здравата тъкан. Изследването е показало положителен ефект, след като е имплантирано за първи път в мозъка на рибата зебра.

Според изследователите, подобно устройство при хората може да бъде имплантирано от хирурзите, за да активира действието на химиотерапията директно в туморите и да намали вредното влияние върху цялостното здравословно състояние на организма.

Изследователите от „Джон Хопкинс“ пък твърдят, че са направили голяма стъпка към разработването на тест, който може да каже на хората дали имат рак много преди появяването на първите симптоми.

Кръвният тест установява по-голямата част от раковите заболявания при хора с четирите от най-големите убийци – рак на гърдата, дебелото черво, белия дроб и яйчника.

Учените са открили, че умиращите туморни клетки отделят малки части от ДНК в кръвта. Тези части се наричат ​​циркулираща туморна ДНК, свободна от клетки (ctDNA). „Тестът е далече от това, за да се използва за скрининг на рака, но изследването показва начин да стигнем там“, обясняват изследователите, цитирани от Science Translational Medicine.

„Има много ентусиазъм за течните биопсии, но повечето от тях са в ранен стадий на рак или при хора, където вече знаете какво да търсите. Изненадващият резултат е, че можем да намерим голяма част от ранните стадии на пациентите с промени в кръвта им“, казва д-р Виктор Велкилеску, професор по онкология и патология в „Джон Хопкинс“. По думите му тестът открива рак в кръвта на повече от половината от пациентите, които са били диагностицирани с рак на първия етап. Той е  още по-точен при намирането на рак на по-късен етап, но целта на учените е „хванат“ рак в най-ранния и лесен за лечение стадий.

Няколко различни течни биопсии са вече на пазара, използвани за подпомагане на проследяването на това, дали леченията за рак работят. Но все още няма нищо, което да открива рак в някой, който все още не е диагностициран, уточняват изследователите.

СПОДЕЛИ