Над 130 лекари загинали докато спасявят пациенти

Повечето от тях са хирурзи, покосени от инфаркт, най-много жертви е дал „Пирогов“

1943
лекари

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, които са намерили смъртта си по време на работа. Днес техните колеги ще почетат паметта им с минута мълчание и вой на сирени. Точно в 12.00 часа при Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, в градинката пред ВМА, ще се състои и възпоменателна церемония, а здравният министър проф. Николай Петров ще поднесе венец в знак на почит към загиналите медици.

Повечето лекари намират смъртта си след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки или след заразяване от своите пациенти. 75 са известните случаи на покосени от инфаркт доктори, като 53-ма от тях са хирурзи, десет са акушер-гинеколозите. По този начин почиват и пет медицински сестри. Най-много – 17 от лекарите и 2 от сестрите са от „Пирогов“.

На 15-ти август 1963 г. д-р Стефан Черкезов, тогава 26-годишен, спасява 47 души, като ги изнася от горящ автобус, а на следващия ден умира от раните си. От 2004 г. на тази дата в много лечебни заведения у нас неформално се отдава почит към д-р Черкезов и към медиците, загинали при изпълнение на своя професионален и човешки дълг. С Решение на Министерски съвет от декември 2012 г. пък 15-ти август официално е обявен за Ден на Спасението, като с този акт България става първата страна в ЕС, която официално почита паметта на загиналите по време на спасителни акции.

Последните думи на д-р Черкезов към съпругата му били: „Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи. И нека да бъде горд с мене – аз станах лекар…“ Много години по-късно, дъщеря му Антония Черкезова, тогава само на една годинка, а сега отоларинголог в Германия, ще изрече горчиви думи по време на едно от посещенията си в България: „За какво се е жертвал татко, нито един от спасените 47  пътници не дойде да ни види в онези години, нито веднъж. Струвало ли си е?“.

 

СПОДЕЛИ