МЗ и прокуратурата нищят мерки срещу насилието над медици

За три години има издадени девет осъдителни присъди за нападения над лекари, най-тежката е 8,5 г. затвор

692
лекари

До края на тази седмица ще се проведе среща между представители на прокуратурата и на здравното министерство за определяне на мерки за противодействие на насилието и защита на медиците, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНТ.

Срещата е по инициатива на прокуратурата, а поводът за нея са последните случаи на нападения срещу медици и по-конкретно – случаят, при който акушер-гинекологът д-р Албена Гагова от „Шейново“ бе пребита до безсъзнание от баща на новородено.

По информация на Министерството на здравеопазването регистрираните нападения над медицински лица в Спешна помощ за 2015 г. са 47. За 2016 г. те са 28, а само за първите шест месеца на тази година – 25. Това са общо 100 регистрирани нападения само над екипи на Спешна помощ за две години и половина. Според статистиката на Българския лекарски съюз обаче, близо 600 медици са станали жертва на вербална или физическа агресия през последните три години.

А по данни на прокуратурата образуваните досъдебни производства за последните три години са съответно пет, четири и две. От тях осъдените са четирима за 2014 г., един – през 2015 г. и четирима за 2016 г.

Най-сериозната присъда, издавана досега за нападение над медик, е 8,5 затвор. Тя е наложена на 38-годишен мъж за извършен от него жесток побой над лекарка в Хасково. Причината, поради която присъдата е толкова сериозна, са предишни криминални прояви на мъжа.

СПОДЕЛИ