600 бити лекари, само трима от нападателите са в затвора

Ако някой колега си позволи да напише епикриза, която да освободи бияча на д-р Гатова от наказателна отговорност, той няма място сред нас, предупреди шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев

1398
лекар

За последните три години случаите на нападения над работещи в здравната система у нас са над 600. В същото време осъдените ефективно биячи са едва трима. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред БНТ. По повод агресия над д-р Албена Гагова от АГ-болница „Шейново“, той призова за прилагането на цялата сила и мощ на закона, с драконовски мерки спрямо подобни деяния.

Д-р Грозев коментира и евентуалния риск нападателят на д-р Гагова да получи съмнителни диагнози, с които на практика да избегне тежка присъда. „Аз ще си позволя да се обърна към колегите си, ако няма достатъчно клинични и патологични данни за подобна история, дано не си позволяват лукса да правят нещо под давлението на финикийски знаци, или под давлението на някакъв друг съблазън, за да напишат едно такова нещо“, заяви той. По думите му, ако някой си позволи да напише подобна епикриза, той няма място в редиците на лекарското съсловие.

Председателят на БЛС обвини държавните институции за напрежението между пациенти и лекари. „В същото време от десет души 7-8 посочват, че са възхитени от своите лекари. Когато обаче тези хора биват запитани за мнението им за здравната система, дават отрицателен отговор“, подчерта д-р Грозев.

Шефът на БЛС отново изтъкна някои от проблемите в сектора  – липсва остойностяване на медицинския труд, лимитите в болниците, отживелите клинични пътеки и системното недофинансиране.

СПОДЕЛИ