Уволняват шефа на НЦОЗА

Проф. Николай Петров покани подалия оставка Глинка Комитов на работа в МЗ

1655
НЦОЗА
Доц. Христо Хинков ще трябва да си подаде оставката като шеф на НЦОЗА, след като здравният министър му я поиска

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. Христо Хинков ще бъде помолен да си подаде оставката. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров по време на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия. Причината е, че ръководената от Хинков структура не е изготвила анализ на спешната помощ, който станал повод за забавянето на  модернизацията й.

„Тази структура резистира и опонира, не ни дава анализите, които искаме“, обясни проф. Петров пред депутатите. Той призна, че има забавяне на проект за спешна помощ, с който в системата трябва да се налеят 83 млн. евро от Европа. Все пак парите няма да се загубят, стандартът вече е готов, но за изготвянето на анализа министерството потърсило помощ от Националния статистически институт и външни експерти, уточни проф. Петров.

Здравният министър съобщи за още едно свое кадрово намерение – да покани подалия оставка като управител на НЗОК д-р Глинка Комитов на работа в МЗ. „Той е много добър професионалист, затова смятам, че има място в нашия екип“, обясни ген. Петров.

Министърът допълни, че съвсем скоро ще се обнови и съставът на Надзорния съвет на касата. В него ще влязат двамата му зам.- министри  –  д-р Мирослав Ненков и Лидия Нейчева. Най-вероятно това ще стане през август, тъй като и двамата са работили в болници преди това и трябва да мине съответното време. С тях хората от МЗ в Надзора ще станат трима. Там вече е адвокатът Николина Сотирова, началник на кабинета на министър Петров, но тя ще напусне Надзора.

СПОДЕЛИ