Проф. Петров ще убеждава с чар Борисов и Горанов за падане на лимитите

Здравният министър нареди на директорите на областните болници да преразгледат всички договори, намекна и за смени

1422
Проф. Петров

Здравният министър проф. Николай Петров защити идеята си за по-гъвкави бюджети и отпадане на лимитите за структуроопределящите болници. Това стана по време на днешния блиц-контрол в ресорната парламентарна комисия. „Ще се боря за това нещо и ще вложа целия си чар, за да убедя финансовия министър и премиера, че за някои големи, структуроопределящи болници, трябва да има повече въздух“, заяви проф. Петров.

По думите му, при разпределението на бюджетите трябва да бъде съобразена и сезонната натовареност на някои лечебни заведения. В цялата страна само три са болниците на печалба, стана ясно още от доклада на МЗ. Това са УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, УМБАЛ – Плевен и МБАЛ – Монтана.

Проф. Петров намекна и че са възможни персонални смени в ръководствата на някои клиники. Той информира депутатите, че ведомството подготвя стратегия за развитие на болничната помощ, която да включва правила за формиране на работната заплата, стопанските разходи, както и за медицинските изделия и лекарствата. По думите му именно разходите за лекарства „задавят“ НЗОК.

По-рано през деня здравният министър се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници. Проф. Петров е наредил на директорите да преразгледат всички договори, които са били сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за изразходване на средствата. За пример той даде договорите за превоз на пациенти на диализа, като подчерта, че външни фирми оскъпяват много повече тази дейност,  отколкото ако я извършва самата болница.

„Трябва да изчистим всички неразумни харчове, за да поискам от министър-председателя и от финансовия министър увеличение на бюджета“, посочи проф. Петров. Той посъветва болничните мениджъри да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения и да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи. „Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение. Никой директор на болнично заведение не трябва да се поддава на натиск от когото и да било“, подчерта министърът.

 

СПОДЕЛИ