Дариткова поиска по-гъвкави бюджети за болниците

Клиничните пътеки са виновни за дефицитите и натрупаните дисбаланси във финансирането на лечебните заведения, смята председателят на парламентарната здравна комисия

1179
Дариткова
Д-р Даниела Дариткова

По-гъвкави бюджети за болниците поиска председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Когато лечебните заведения преминаха изцяло на финансиране от НЗОК, беше въведено т.нар. прогнозно бюджетиране с цел средствата за болнична помощ да се разпределят равномерно в хода на годината и да не се стига до дефицити в последните месеци. Тази система обаче даде дефекти“, призна Дариткова пред БНТ.

Тя очаква предложения в тази посока от Надзорния съвет на касата и от оперативното ръководство. „Тези бюджети трябва да бъдат по-адекватни и по-гъвкави, за да може да се отговаря на търсенето на пациента“, обясни д-р Дариткова. По думите й работата на НЗОК трябва да е прозрачна, да почива на ясни критерии и с ясно дефинирани възможностите за контрол.

Според председателят на парламентарната здравна комисия системата на клиничните пътеки е в основата на дефицитите и натрупаните дисбаланси във финансирането на лечебните заведени, поради което тя трябва да се промени. Припомняме, въвеждането на Диагностично свързаните групи е записано в управленската програма на правителството, но за целта властта ще трябва да намери допълнителни поне 1 млн. лева в бюджета за здраве.

Д-р Даниела Дариткова коментира и финансовото състояние на болниците. „Където има натрупани големи задължения, са нужни проверки. Защото е факт, че поставени при едни и същи условия, имаме болници, които се управляват добре и такива с огромни дългове“, категорична е тя. Според нея, единните критерии и стандарти за управление на публичните лечебни заведения ще дадат възможност дейността на болничните мениджъри да бъде стандартизира. „Така и проверките ще бъдат обективни и своевременно ще се отчитат отклоненията“, посочи председателят на здравната комисия в НС.

СПОДЕЛИ