Една плацента и две кила мозък, моля!

Нападението над медици не е проблем само на здравната система, има „допирателни“ и със съдебната, и с нервната

мозък

Плацентата е временен орган, който възниква по време на бременността. Диалектно на български се казва последък. Хич не напоследък нападат лекари за какво ли не, но поводът за агресията при нападнатата гинеколожка в „Шейново“ може да претендира за световна слава – татко поискал плацентата на новороденото си бебе, все едно е кило карантия от месарницата.

Никак не е сигурно, че поредната тъпотия е проблем само и единствено на здравната система, защото със сигурност и тук имаме „допирателни“ и със съдебната, а и с нервната система на българи с мислене на кроманьонци. Казват, че техният (на праисторическите хора) мозък бил доста по-голям – два килограма, но първобитното мислене и действия на съвременния българин могат да ни подтикнат към тежки размисли за тоталната морална деградация. Или за количеството мозък, което българи юнаци използват по предназначение.

Българи юнаци ли? Та нали при предпоследното (то вече всяко е предпоследно…) нападение над медик от филиала на спешния център в Роман раздаващият ритници нападател се оказа 12-годишно момиче. И всеки път се дивим на поредната агресия над лекари, но и над учители, социални работници, журналисти, че и полицаи, и всеки път клеймим отделния простак, който става поредният повод на социални антрополози, политолози и методолози да леят умни разсъждения за дефектите в здравната, социалната и образователната система, за неосъществилото се и вече сякаш неосъществимо ромско включване, за Асеновград, Катуница, Орландовци и прочие символи на вече напълно разрушения мит за българската толерантност. Която си замина с еднопосочен билет в един влак и в едно купе редом с българското трудолюбие, българското гостоприемство, българската предприемчивост и какво ли не още. Когато обаче в обсега на юмруците и ритниците попадат хората, даряващи и спасяващи живот, разказът за едната липса на толерантност става сладникав и безполезен. Защото е много по-страшен.

Дали пък не е добра идея освен с плацента, да опитаме да се сдобием и с малко мозък. И докато за плацентата все още няма научни доказателства дали е полезна и как точно да я консумираме, то за мозъка е доказано – не е лошо всеки да има по един!

 

СПОДЕЛИ