Лекари от ВМА отстраниха огромен тумор от шията на мъж

Образуванието е било с диаметър 20 сантиметра, а пациентът си го е „носил“ цели 20 години

1358
ВМА
Снимка: ВМА

Огромен тумор отстраниха от шията на 62-годишен мъж лекарите от ВМА. Екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия”, начело с проф. Венцислав Цветков, е извършил сложната операция, при която образуванието с диаметър 20 сантиметра, успешно е било отстранено, съобщиха от ВМА.

Туморът е бил в областта на дясната паротидна жлеза и шията и е ограничавал движението на главата. Въпреки това, мъжът си го е „носил“ цели 20 години, но от няколко месеца е почувствал силни болки. Затова е потърсил помощ час сега. Така се стигнало и до намесата на медиците и чрез изключително прецизна и деликатна интервенция, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора, той е бил премахнат.

„Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск, свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието бе успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина“, уточниха от болницата.

УНГ-специалистите отбелязват, че описаният клиничен случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което е довело до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция. Затова препоръката им е – откриете ли каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията, незабавно да потърсите консултация със специалист.

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326