EК ни смъмри за доплащането за здраве

Правят национално проучване за обществените нагласи на българите за това какъв модел на осигуряване искат

1175
белодробни болести

България е една от петте европейски страни, които са получили препоръка от Европейската комисия (ЕК) да подобрят достъпа на пациентите до здравни услуги. Това съобщи д-р Филип Домански, представител на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към ЕК по време на дискусия „Универсален достъп до здраве – общоевропейска ценност и право на всеки европейски гражданин. Къде е България?“.

Според анализа на комисията проблемите с достъпа до здравни услуги се генерират главно от три фактора – висока цена, дълго време на чакане и значителна отдалеченост до доставчика на медицинската услуга.

Д-р Домански ни смъмри, че доплащането за здраве у нас гони 50 % от всички разходи, докато в Европейския съюз средно 76,2% от парите за лечение се покриват от държавата. „Постигането на по-ниски нива на доплащане на здравната услуга е от изключителна важност за системата, която съществува, за да произвежда здраве, а то е фактор на икономическото развитие“, посочи емисарят на ЕК. По думите му, ниският дял на услугите, покривани от обществени фондове, трябва да бъде преосмислен като факт и да бъдат намерени подходи, които да променят ситуацията.

Според него същите усилия трябва да бъдат положени и по отношение недостига на здравни карти. Д-р Домански цитира тревожни данни, според които 90% от завършващите доктори напускат страната ни всяка година. Той ни разкритикува и за високите нива на смъртност, кратката продължителност на живота и многото жертви на онкологични заболявания. Освен това сме първенци в ЕС по сърдечносъдови заболявания и сме на опашката на Стария континент по достъп до здравеопазване.

„Националната пациентска организация (НПО) ще направи необходимото, за да бъдат намерени верните политически решения в тази посока“, заяви председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев. Той съобщи, че съвсем скоро НПО ще стартира национално представително проучване за това какъв модел на здравно осигуряване искат българите. Според данните на Еврокомисията 12 на сто от сънародниците ни не си плащат вноските, като сред ромите този процент достига до 55.

СПОДЕЛИ