Проф. Никола Владов заряза награждаване, хукна да спасява живот

Спешно обаждане за донор и предстояща трансплантация изпрати лекаря на годината от Народното събрание във ВМА, 7 часа присажда черен дроб

Проф. Владов
Проф. Никола Владов и екипът му в действие

Медикът на годината и номиниран за отличието „Лекарите, на които вярваме“ проф. Никола Владов извърши днес 60-тата си трансплантация на черен дроб. Той и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА спаси живота на млада жена в изключително тежко състояние. Тя е била с крайна фаза на чернодробна недостатъчност и много лошо общо състояние. Включена е за трансплантация по спешност, тъй като са й оставали броени часове живот.

Вчера, по времето, в което състоянието на жената се влошава бързо, се появява и донор. Друга жена на 38 години изпада в мозъчна смърт, след спукана аневризма в мозъка. Близките й решават да дарят органите и да така да помогнат на други хора в нужда. Това се случва вчера следобед, когато проф. Никола Владов е на официална церемония в Народното събрание за връчването на призовете на лекарите, определени от пациентите като най-добрите.

Проф. Никола Владов
Проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров очакват да получат своите грамоти, но получават спешно обаждане от ВМА за предстояща трансплантация

Този път обаче грамотата му остана в парламента, тъй като хирургът хукна да спасява живот. Поредният пациент, който безрезервно му се беше доверил, го чакаше в операционната. За минути проф. Владов успя да стигне от Народното събрание до ВМА и да смени официалния костюм с лекарската престилка. Цяла вечер текат изследвания, подготвя се пациентката за трансплантацията, а координаторът по донорство във ВМА д-р Слави Асов се грижи всичко да е наред с донора.

Днес сутринта всичко е готово и проф. Владов влиза в операционната. Следват седем напрегнати часа изключително прецизна работа, докато най-накрая донорският черен дроб заработва в тялото на новия си „собственик“ . „Трансплантацията беше технически много трудна, заради много тежкото общо състояние на пациентката, предстоят ни още часове борба за живота й“, разказа за Скенер.нюз проф. Владов. В момента жената е в реанимацията на ВМА.

Така един приз остана невръчен, но един млад човек получи втори живот. Това е петата трансплантация на черен дроб във ВМА от началото на тази година, а за проф. Никола Владов беше 60-тата. Първата той извърши преди точно десет години.

СПОДЕЛИ