Здравният министър на „блиц-контрол“ пред топ доктори

Осем медици получиха приз „Лекарите, на които вярваме“ на специална церемония в Народното събрание, сред тях и 95-годишен микробиолог

министър
95-годишният микробиолог д-р Йордан Тенев получи приз от здравния министър проф. Николай Петров. Снимка: 24 часа

Двама лекари от ВМА – изпълняващият длъжността началник на Академията проф. Венцислав Мутафчийски и началникът на отделението по дерматология д-p Весел Кантарджиев, двама пироговци – доц. Христо Шивачев, началник на клиниката по детска хирургия, и детския ортопед д-р Златин Пенев, двама медици от „Александровска“ болница – доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина, и проф. Борис Богов, шеф на Клиниката по нефрология, младата зъболекарка от Велико Търново д-р Деница Пенева и най-възрастният практикуващ лекар у нас – 95-годишният микробиолог от Хасково д-р Йордан Тенев. Това е топ 8 на „Лекарите, на които вярваме“, а 95-годишният д-р Тенев бе аплодиран от цялата зала, която стана на крака. Всички отличени получиха специален приз на официална церемония в Народното събрание от председателя на парламента Димитър Главчев и здравния министър проф. Николай Петров. Инициативата е на в. „24 часа“ и се провежда за седма поредна година. Така списъкът от топ лекари, на които българите вярват най-много, вече набъбна до 409.

На много от тях проф. Петров трябваше да отговоря като на блиц-контрол. Както и на въпроси на пациенти. Сред болните теми на родното здравеопазване бяха откроени проблемите на спешната помощ, достъпът до здравни грижи, ниските заплати на медиците, контролът върху харчовете в болниците, изтичането на кадри към чужди клиники, понякога бездушното отношение към пациентите, доплащането в лечебните заведения, достъпът до иновативни терапии и лекарства.

министър
Топ лекарите на България „превзеха“ днес пленарната зала на НС, за да получат своите отличия и да дискутират по болните теми на родното здравеопазване

Най-дефицитната стока обаче е доверието и за разлика от някои други сфери, в здравеопазването то не се купува, подчерта министър Николай Петров. „Всички вие, които в момента сте в тази залата го притежавате, затова гордейте се, колеги“, обърна се той към топ лекарите на България. „Добрата дума няма цена, а вие сте отличени, защото първо сте човеци и после големи доктори“, добави проф. Петров. Министърът беше категоричен, че щом системата разполага с такива кадри, няма как здравеопазването да е толкова лошо. „И то не е. Нека бъдем оптимисти, предлагам обаче и да сложим проблемите на масата и заедно да ги решим“, заяви още проф. Петров. Той призна, че ресурсът е ограничен, но и затова имало изход – да се търси консенсус, за да се постигне максимум ефект при разумни харчове. „Знам, че заплатите са ниски, но от друга страна през 2014 г. средната заплата в сектора е била 907 лева, а през миналата година – 2107 лева“, добави здравният министър.

По-късно, пред Скенер.нюз, проф. Николай Петров призна, че е имало проблем с проекта за модернизирането на Спешната помощ, но днес на среща с контролния орган на ЕК всичко е било изчистено. Забавянето ще бъде наваксано и с леки корекции в стандарта по спешна медицина и някои промени в техническите спецификации в края на годината проектът трябва да бъде одобрен, така че договорените 160 млн. лева да отидат за ремонт на спешните филиали и отделения, както и за нови линейки. „Няма опасност парите да бъдат загубени или пренасочени“, категоричен беше той.

 

 

СПОДЕЛИ