Ще ни доставят до дни иновативни медикаменти от всяка точка на света

Тежко болни българи ще могат да се възползват от най-модерните терапии, но ако препаратите не са регистрирани у нас, ще трябва да ги плащат от джоба

716
ИАЛ

Българските пациенти, страдащи от сериозни заболявания като рак на гърдата, левкемия и Паркинсон, вече ще могат да се възползват от най-новите и животоспасяващи медикаменти преди те да бъдат налични в България. Това съобщиха от Национална пациентска организация (НПО), която установи партньорство с водещото социално-здравно предприятие ТheSocialMedwork.

По искане на болниците, в рамките на утвърдените нормативни правила, ТheSocialMedwork, която е базирана в Холандия, ще може да доставя лекарства, които не са регистрирани на българския или европейския пазар, но са налични в която и да е точка на света, например в САЩ. „Досега достъпът до тези лекарства за българските пациенти беше затруднен. Тази нова здравна инициатива цели да трансформира системата за достъп в България като подсигури такъв до утвърдени медицински медикаменти от САЩ и Европа“, обясни председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

При наличие на лекарско предписание и посредством своята онлайн платформа, базираното в Амстердам предприятие – ТheSocialMedwork, подсигурява достъпа на пациенти и доктори до най-новите и модерни лекарства. Екипът на TheSocialMedwork е съставен от здравни професионалисти, учени и адвокати, които имат експертни знания относно регулацията на лекарствата. Те постоянно се информират относно най-иновативните лечения по цял свят, доставяйки лекарства, произлизащи от оригинални производители, които са одобрени от реномирани агенции, като Американската агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Организацията може да достави медикаменти за пациенти от почти всяка държава в рамките на седмици от началното им одобрение.

Платформата вече официално стартира у нас, но тъй като става дума за медикаменти, които не са регистрирани в страната ни, пациентите ще трябва да плащат от джоба си за тях. Това обаче е непосилна задача, защото тези продукти са изключително скъпи. Разбира се, повечето големи фармацевтични компании имат специални програми, през които поемат цялата сума или част от нея, но само за определен брой пациенти, които отговарят на точно определени критерии.

СПОДЕЛИ