5-месечно бебе спасиха във ВМА

Симпозиум събра у нас български и чуждестранни светила в областта на гастроинтестиналната ендоскопия

ВМА
Проф. Крум Кацаров преглежда новия талисман на Клиниката по гастроентерология на ВМА - 5-месечната Биляна

5-месечно бебе спасиха лекарите във ВМА, въпреки че болницата не работи с малки пациенти. Преди две седмици обаче отчаяните родители на малката Биляна я водят за консултация при проф. Крум Кацаров, който е началник на Клиника по гастроентерология във ВМА.

Установено е, че момиченцето има запушване на основния жлъчен канал, но клиниката не разполага с апаратура за ендоскопски операции на деца. Затова е потърсено съдействието на OLYMPUS – основен представител за Европа за този вид техника, и само за ден апаратът е осигурен от Хамбург, Германия. Още на другия ден след процедурата кръвните показатели на бебето започват да се нормализират, разказа проф. Кацарав по време на международен симпозиум  по гастроинтестиналната ендоскопия, на който Военномедицинска академия е домакин.

ВМА

Биляна е най-малкият пациент на клиниката от създаването й, а лекарите и родителите й единодушно я определиха за талисман на отделението по гастроентерология.

Международното събитие събра във ВМА български и чужди светила в областта на гастроинтестиналната ендоскопия, а демонстрациите бяха наблюдавани лично от началника на болницата полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Акцентът в програмата беше върху демонстрациите на живо, даващи възможност да се проследят и коментират в реално време, диагностичните и терапевтични аспекти на извършваните манипулации. Участието на водещи специалисти от Италия, Холандия, Гърция, Румъния, Унгария и Израел пък предизвикаха интересни дискусии.

В рамките на форума на живо във ВМА бяха демонстрирани и различни сложни клинични случаи, а родните специалисти не отстъпваха по нищо на именитите си колеги от Европа. Всяка година Клиниката по гастроентерология е домакин на големи форуми, а проф. Крум Кацаров и екипът му всеки път показват, че владеят до съвършенство всички модерни техники на гастроинтестиналната ендоскопия.

 

СПОДЕЛИ

Warning: A non-numeric value encountered in /home/skenghpq/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 326