Шефът на „Пирогов“ и НЗОК сътвориха чутовен скандал

Здравната каса е на път да остави хората от цялата страна без достъп до травматолози, заради становище на проф. Асен Балтов, според което само осем медици имали нужните сертификати да оперират, гипсират и наместват счупени кости

2070
Проф. Асен Балтов

Чутовен скандал спретнаха директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и НЗОК, който е на път да остави хората от цялата страна без достъп до ортопедия и травматология, алармираха от Центъра за защита правата в здравеопазването и от Българския лекарски съюз. Става дума за допълнителни изисквания за сертификати към ортопедите и травматолозите, без които болниците не могат да сключат договор с фонда по две клинични пътеки, а докторите нямат право да оперират, гипсират и наместват кости.

Единият сертификат е за остеодензитометрия, а другият за „открито наместване на счупени кости на долния крайник, тазова и ацетабуларна хирургия”. Но тъй като у нас досега никой не е издавал сертификат за наместване на лекар с призната специалонст, председателят на Българското ортопедично-травматологична асоциация (БОТА) и директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов е изпратил писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов със списък от осем лекари, които били „сертфицирани за тазова и ацетабуларна хирургия по клинични пътеки 217,2 и 217,3. С писмо от 5 май, д-р Комитов препраща писмото на проф. Балтов до всички директори на РЗОК, указвайки им, че трябва да сключат договори по двете клинични пътеки, които са за извършване на операции при счупване на таза и долните крайници или протезиране на тазобедрена и колянна става, само с болниците, в които работят осемте травматолози.

В остро писмо на БЛС до Управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов се изразява „недоумение от разпространението на списъка с конкретни лекари, които могат да извършват медицински процедури по две пътеки.” В писмото на съсловната организация до касата се обръща внимание на факта, че правото на лекарите да изпълняват определени медицински дейности, е нормативно регламентирано, т. е., ако се изисква допълнителна квалификация, тя се доказва със съответен документ, а не с писмо от неправителствена организация, каквато е БОТА.

За въвеждане на тези нови изисквания НЗОК и БОТА черпят вдъхновение от приетия в края на миналата година нов Медицински стандарт по ортопедия и травматология. „Самият стандарт е написан по познатия нескопосан начин и има за цел преди всичко административно да ограничи конкуренцията и да пренасочи парите на НЗОК към няколко болници. Понеже е написан нескопосано обаче, той може да послужи за вдъхновение, но не и за правно основание за въвеждане на посоченото сертифициране. Това, освен всичко друго прави действията на касата и незаконни“, категорични са от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Абсурдите не спират до тук. Според новите изисквания на касата, дадено лечебно заведение може да няма остеодензитометър, но ортопедите трябва да имат сертификат за работа с такъв, макар изследването да не им е необходимо за 99% от пациентите. Вече има и казуси, в които директор на районна каса отказа договор на областна болница, която има остеодензитометър и рентгенолози сертифицирани за работа с него, но няма ортопед със сертификат за остеодензитометрия. В същото време друга РЗОК сключва договор с клиника, в която въобще няма остеодензитометър, но има ортопед със сертификат.

СПОДЕЛИ