Хранителните добавки не свалят температура и не лекуват грип

Самолечение чрез информация, прочетена в интернет, е друга опасна практика, алармират медици

303
хранителни добавки

Има някаква мода масово да се използват хранителни добавки като средство за лечение. Това обаче не само е неефективно и скъпо, но и крие рискове за здравето, алармират медици.

„Рекламират се мащабно всякакви чудесии, които едва ли не могат да се справят с всички заболявания. Това е много опасно, защото хората започват да се доверяват на неща, които не само че не им помагат, а и са скъпи. Харчат десетки левове за такива средства, които са лесно достъпни, а нямат никакво лечебно действие или поне не моментално. Трябва да се прилагат дълго време, за да имат някакъв ефект, което на практика обезсмисля техния прием при температура, вирусни инфекции, грип или други по-тежки заболявания. В повечето случаи пациентът се нуждае от бързо повлияване на състоянието. Лошото е, че силното популяризиране и широкото разпространение на тези хранителни добавки, обещанията за липса на странични ефекти, имагинерните им лечебни свойства неимоверно засилват тяхната употреба и изместват реалното лечение на съответните болести”, заяви д-р Ивайло Тодоров, общопрактикуващ лекар в 25 ДКЦ в София, цитиран от „Труд“.

Друга опасност, по думите му, е самолечението. „Тук тенденциите са две – хората или четат класифицирана информация, която е неразбираема за тях, и се опитват да я прилагат върху себе си, или се доверяват на неспециализирани източници, които предоставят погрешни и непроверени съвети за терапия. Лошото е, че човек вярва на прочетеното в публичното пространство повече отколкото на медицинските специалисти, които могат да поднесат най-достоверната информация”, посочи д-р Тодоров.

Заради страха от температурата много хора претрупват организма с ненужни лекарства, а тя всъщност е защитен механизъм на организма, припомни лекарят. „Повишаването й спира размножаването на вирусната инфекция, ето защо и не се препоръчва да посягаме към антипиретиците, когато е под 38-38,5 градуса. „Въпреки това, някои майки, в паниката си, още при първото й покачване над 37 градуса дават на детето антибиотик, останал им от предно боледуване“, добави още специалистът. Д-р Тодоров признава, че дори е имал случаи, когато в подобни ситуации те не само че са давали на своя глава такива лекарства, но и приемът е бил на всеки 2 часа и то в стресиращи количества. „Чули са, че температуропонижаващи лекарства могат да се дават през 2-3 часа и решават, че е правилно да приложат същата мярка към антибиотика. И се чудят защо не спада температурата. Това не е нормално”, сподели той.

 

СПОДЕЛИ