Заблуда е, че мазнините „запушват“ сърцето

Време е да признаем, че за профилактика на коронарната болест не е нужно да измерваме липидите, а само да се движим повече и да сведем до минимум стреса, категорични са учени

1470
сърце

Международно научно изследване направи на пух и прах дългогодишната битка на кардиолозите с мазнините, като учени нарекоха твърдението, че наситените мазнини са вредни за здравето, защото “запушват” артериите и с времето водят до сърдечносъдови заболявания, упорита заблуда.

Според учени от Университета Калифорния в Сан-Франциско, от болницата в Лестър, Великобритания, и Университетската клиника в Женева, Швейцария, съвременните представи за развитие на атеросклероза са абсолютно неверни.

Авторите на изследването, публикувано в Британския журнал по спортна медицина, твърдят, че няма достоверна връзка между употребата на наситени мазнини и риска от коронарна болест на сърцето, а представите за “запушване” на съдовете с мастни отлагания са грешни. “Време е да признаем, че за профилактика и лечение на коронарна болест на сърцето не е нужно да измерваме липидите и да ограничаваме мазнините. Вместо това следва да се фокусираме върху естествените продукти, да се движим повече и да сведем до минимум стреса – това е всичко, което е нужно на сърцето”, уверяват учените.

Според тях съвременният подход в лечението на сърдечносъдовите заболявания напомня на водопроводчик, който отчаяно се опитва да изчисти тръбите от липидния “боклук”. Неадекватно проведени изследвания са в основата на теорията за запушване на артериите с мазнини. В действителност практиката показва, че ако в стеснения участък на артерията се постави стент, това не намалява вероятността от сърдечен пристъп и смърт. Учените призовават кардиолозите да отхвърлят практиката на водопроводчика и да оставят на мира мазнините, като се съсредоточат върху реалните, значими рискови фактори.

Мащабен анализ на данни, публикувани през последните години, открива само три рискови фактора за коронарна болест на сърцето: съотношението на общия холестерол и липопротеините с висока плътност, нивото на физическата активност и нивото на стреса.

Що се касае до липидния профил, се посочва следното: основен фактор за “запушване” на артериите се оказал не “лошият холестерол”, а съотношението на общия холестерол и липопротеините с висока плътност. Как да се постигне оптималното съотношение? Като се заменят преработените продукти („фастфуд“, тестени изделия, бонбони, полуфабрикати) с натурални мазнини като зехтин, ядки и семена.

Относно движението статистически анализ показал, че адекватното ниво на активност (само 30 минути през ден) увеличава продължителността на живота на човека средно с 3-4 години, като съществено намалява вероятността от сърдечносъдови инциденти. Според учените на сърцето му е достатъчно половин час бързо ходене, например да отидете пеша на работа.

Накрая – хроничният стрес. Това е водещият фактор за коронарна болест на сърцето, който не трябва да се пренебрегва. Именно хроничният стрес отключва възпалителен процес в организма, уврежда стените на кръвоносните съдове и е способен да съкрати продължителността на живота на човека с 20 години, дори и повече! “Не съществува нито един комерсиален вариант (таблетки, добавки, диети), който да превъзхожда тези простички общодостъпни неща”, подчертават учените.

СПОДЕЛИ