ВМА готова и за трансплантации на панкреас, черва и бъбреци

Продължавайте да сте №1, пожела на колегите си здравният министър проф. Николай Петров, а военният Красимир Каракачанов нарече болницата „най-боеспособното военно поделение“

ВМА

ВМА е готова да започне да присажда освен черен дроб и панкреас, бъбреци и дори тънки черва. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров, който беше началник на Военномедицинска академия преди да влезе в кабинета „Борисов“ 3 и част от екипите, които извършваха чернодробни трансплантации. Той беше гост на официалното честване на 10-годишнината от първата чернодробна трансплантация в лечебното заведение. „Продължавайте да бъдете № 1“, обърна се министърът към доскорошните си колеги.

На церемонията присъства и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който нарече ВМА „най-боеспособното военно поделение и най-предпочитаната от хората болница“.

„Лечебно заведение, способно да извършва трансплантации, може всичко“, подчерта в словото си началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който е част от екипа на проф. Никола Владов преди 10 години, когато военнослужещият Павлин получава нов черен дроб.

ВМА
Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски (в средата) посрещна “ у дома“ здравния министър проф. Николай Петров (вляво)

От 21 април 2007 г. до днес във Военна болница са извършени 59 трансплантации, там е направено и първото у нас присаждане на черен дроб на възрастен от жив донор, както и първата ретрансплантация на черен дроб. Всичко това става възможно благодарение най-вече на проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантиционна хирургия във ВМА. Той бе отличен и от БЧК с грамота за хуманност.

Грамоти за развитието на трансплантологията не само в болницата, но и в цялата страна, получиха още десетки лекари и сестри. Сред тях бяха здравният министър проф. Николай Петров, началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Никола Владов, завеждащият отделението по гастроентерология и хепатология проф. Крум Кацаров, координаторът по донорство и зам.-здравен министър д-р Мирослав Ненков, шефката на реанимацията доц. Евелина Одисеева, доц. Евелин Такоров, д-р Илиян Василев, проф. Сергей Сергеев.

ВМА
Д-р Мирослав Ненков с доскорошния си шеф проф. Крум Кацаров

Проф. Никола Владов помни всичките си пациенти, на които е присадил черен дроб, но трима от тях стават част от семейството на ВМА. Това са първият опериран Павлин, който вече е на 43 години, работи в авиобаза „Крумово“, женен е и има дете. „Нищо от това нямаше да е възможно, ако не беше онази първа трансплантация на 21 април 2007 г.“, разказа проф. Владов. Вторият му пациент, който ляга на операционната за чернодробна трансплантация е вратарят на ЦСКА Георги Велинов, който и днес дойде лично да стисне ръката на спасителя и приятеля си. Въпреки че проф. Владов е от „Левски“, червената легенда обиква истински своя лекар, но не спира да се шегува, че „никой не е съвършен“, визирайки клубните пристрастия на проф. Владов.

„Най-горд бях след успешната ретрансплантация. Илиян първо получи част от черния дроб на брат си, но след близо година започна да отхвърля органа и го докараха при нас полужив. Бог направи така, че да ни прати нов дроб, а целият екип на ВМА свърши останалото и тогава разбрах, че нашата болница е на световно ниво“, не скромничи излишно проф. Владов. Няма и защо. На практика това е случай, в който съвсем буквално връщат човек от онзи свят. Преди операцията Илиян кърви отвсякъде, реаниматорите го държат жив със сетни сили, налага се дори с военни методи да го пристегнат с чаршафи и ластици толкова силно, че да спрат кървенето. Успяват, после и ретрансплантацията минава гладко и сега момчето от Сливен живее трети живот.

СПОДЕЛИ