Край на лечението с инсулин?

Учени тестват нова генна терапия, която се очаква да доведе до революция не само в борбата с диабета

443
инсулин

Възможно ли е лечението на диабет без инсулин? Учени от Тексаския университет в Сан Антонио съобщават, че експериментират лечение на  диабет тип 1 при лабораторни мишки, чрез използване на генен трансфер.

Ако методът се окаже успешен, може да доведе до край на производството и лечението с инсулин във всичките му форми. Новата генна терапия ще може да се прилага и при пациентите с диабет тип 2, които ще престанат да приемат различните видове лекарства, съобщават световните агенции.

Технологията, известна като генен трансфер, позволява селектирани гени, отговорни за секрецията на инсулин, да бъдат пренесени до панкреаса, а когато бъдат вкарани в негови клетки, те да започнат да произвеждат инсулин. Гените, отговорни за секрецията на инсулин, се имплантират в клетки на панкреаса, различни от ß клетките. Това помага да се заобиколи автоимунната реакция, а и дава възможност за имплантиране в повече клетки. Веднъж започнали секрецията на инсулин, клетките регулират нивата на кръвната захар, като истински ß клетки.

Методът е одобрен от Американската агенция за храните и лекарствата. Експериментните върху хора се очаква да започнат след около 3 години.   Успехът на новия метод ще доведе до революция не само в лечението на диабета, но въобще в медицината и ще сложи край на инжекциите с инсулин.

СПОДЕЛИ