Хаос в лечението на хората с ревматични заболявания

Здравната каса отказва среща с пациентските организации

434
Ревматични заболявания

Здравната каса е на път да създаде поредният хаос в лечението на хората с ревматични заболявания, алармираха от Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит, Българско сдружение на болните от Бехтерев и Организация на пациентите с ревматични заболявания в България. Пациентските организации са силно разтревожени от поредната промяна в условията за лечение с биологични медикаменти. Става дума за Амбулаторна процедура 42, която е в сила от началото на тази година. Тя замества диспансеризацията и е административно изискване за проследяване на състоянието на хората с ревматични заболявания, лекуващи се с биологични медикаменти.

За да предоставят скъпоструващото лечение обаче от НЗОК имат детайлни изисквания, които често се менят, а процедурите са пълни с неясноти, алармират пациентските организации.

Досега хората с ревматични заболявания можеха да бъдат проследявани амбулаторно, без да влизат в болница, но при новото изискване те ще трябва да бъдат хоспитализирани. За много от тях това ще наложи отсъствие от работа по няколко пъти в годината. Неудобство ще предизвика и ограниченият брой болници, в които може да бъде проведена процедурата, тъй като изискването е това да става в клиники само от трето и второ ниво на компетентност по специалността „Ревматология“.

Освен това болниците няма да имат капацитет да приемат всички хора, лекуващи се с биологични средства, които са близо 5000 в момента в България, коментират от трите пациентски организации. По думите им има още много въпросителни около лечението на пациентите – какво ще стане ако лимитът от средства, отпуснат за процедурата свърши; как ще се реши проблемът с липсата на капацитет за прием в болница на всички нуждаещи се; защо с тази процедура изкуствено се налага на хората с ревматични заболявания, които се лекуват при ревматолози, работещи в доболнична помощ по договор с НЗОК, да търсят ревматолози, работещи в болничната помощ по договор с касата, за да изпълнят всички нови изисквания; ще се налага ли хората да доплащат за изследвания, които процедурата не осигурява и т.н.

За да изяснят всички въпроси, от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, Българското сдружение на болните от Бехтерев и Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България многократно са настоявали за среща с представители на здравната каса. От фонда обаче вече повече от три месеца няма отговор.

СПОДЕЛИ