Зъболекари и козметички опъват бръчки на черно

Не съществува изричен текст в закона, който да налага забрана стоматолози да извършват разкрасителни процедури по лицето

859
бръчки

Зъболекари опъват бръчки на черно, а козметички слагат силиконово олио в устните на свои клиентки. Опасните практики водят до ужасяващи последствия, които понякога са непоправими, алармират пластични хирурзи и дерматолози, цитирани от в. „Телеграф“.

Специалистите непрекъснато се сблъскват с пораженията от използването на некачествени материали. Средно по 100 обезобразени на месец чакат на опашка пред кабинетите им. „По 3-4 пациенти търсят помощ всяка седмица при мен“, разказва пластичният хирург д-р Ильо Стоянов. Това споделя и проф. Мирослава Кадурина от клиниката по дерматология и венерология на „Сити Клиник“. Тя е категорична, че случаите с „белязани“ жени са ежедневие.

Зъболекарите обаче нямат изрична забрана да правят подобни процедури. За сметка на това в салоните за красота те се извършват абсолютно нелегално. Още по-страшното е, че тази дейност не се отчита и никой не следи случващото се в стоматологичните кабинети и козметичните обекти.

Проблемът е, че в България няма никакъв регулаторен механизъм – закон, наредба или документ, който да урежда въпросът и да указва кой у нас има право да прави естетични процедури. „В момента нямаме законодателство, което да забранява на различните видове лекари да ги извършват. След като е лекар може да го прави без да бъде наказан за това. На практика не е позволено, но тъй като не е забранено, се приема за легално“, обяснява проф. Кадурина. По думите й едно от основните нарушения е, че масово се поставят ботолинови токсини, които не са разрешени в България и Европа. По нейни наблюдения в 80% от случаите се прилагат нерегистрирани вещества.

Със същото се сблъсква и д-р Стоянов. Той обяснява, че някои от дамите са пострадали от филъри с неизвестен произход, поставени в козметични или стоматологични центрове. „Инжектираното в ъгъла на устата, отива в брадата, а това под очите се превръща в салам“, предупреждава пластичният хирург. По думите му, ако са използвани качествени материали нещата са поправими, защото с времето те се разграждат. „Страшното е, че понякога се инжектира силиконово олио или витамин Е. Тогава последствията са трагични“, казва д-р Стоянов. Понякога може продуктът да е качествен, но да се сложи в неправилна доза. Някои усложнения могат да доведат до сепсис.

„Всеки път когато се поставя такова нещо трябва да се подписва информирано съгласие. В него пише точно какво ти е направено, какви могат да бъдат евентуалните усложнения. Заедно с това се дава едно листче, на което се залепва стикер. Всяка легална ампула си има етикет и това е начина пациентът да знае какво и колко му е сложено и какъв е номера на партидата. Така се работи легално“, категорична е проф. Кадурина.

Специалистите са категорични, че сигналната лампа е цената. Повечето легално работещи дерматолози, естетични или пластични хирурзи имат сходни цени на филърите, ботокса и т.н. Когато изведнъж се появи оферта на половин цена или дори на 1/3 от цената, това значи, че нещо не е наред.

Сигнали за пациенти, които са пострадали от инжектиране на филъри или ботокс, не са постъпвали при нас, контрираха представители на Българския зъболекарски съюз. Те обясниха, че не съществува изричен текст в закона, който да налага забрана стоматолози да извършват разкрасителни процедури по лицето. И, че манипулациите, извършващи козметичките крият много повече рискове за дамите.

СПОДЕЛИ