Тестват ваксина срещу акне

Учени от САЩ създадоха серум срещу досадните пъпки, лекарството блокира протеин в бактерията P.acnes

448
Акне

Вече има надежда за хората, страдащи от акне, тъй като експериментална ваксина на учени от „University of California“ в Сан Диего е била ефективна върху кожни биопсии, взети от пациенти с кожното заболяване.

Акнето се причинява от бактерията P.acnes, която ни съпровожда през целия живот. В известна степен хората имат нужда от нея. Но тя произвежда и токсичен протеин, който води до възпаления, предизвикващи появата на пъпки. Серумът има за цел да блокира именно секретите на микроорганизма, предизвикващ кожното заболяване, без да го убива изцяло.

Ваксината има ефект върху кожни биопсии от пациенти с акне, като предстоят клинични тестове върху доброволци в продължение на две години, коментира ръководителят на изследването Ерик Хуанг. По думите му, около 80% от хората биват засегнати от дерматологичния проблем между 11 и 30-годишна възраст.

При голяма част от хората след преминаване на пубертета настъпва спонтанно оздравяване. В някои случаи заболяването може да продължи до 40-годишна възраст или дори до края на живота. При около 20% от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акнето се характеризира с наличие на възпалителни и невъзпалителни промени. Възпалителните изменения включват наличие на папули, пустули и нодули – т.нар. „пъпки“. Невъзпалителните промени включват наличие на отворени (черни точки) и затворени (бели точки) комедони.

Обикновено двата пола са еднакво засегнати от акне, като се счита, че при мъжете заболяването протича по-тежко. Причина за това е хормоналното въздействие. Акнето засяга предимно лицето и това може да създаде сериозен психологичен дискомфорт, което го превръща от в сериозен здравословен проблем.

СПОДЕЛИ