МОН иска медицинско лице във всяко училище

Там където все пак не може да се осигури лекар или сестра, ще се търсят доктори от близки болници, спешна помощ или учителите ще звънят на джипитата

612
училище

Спешно да се осигури медицинска помощ във всяко училище, поиска днес просветният министър проф. Николай Денков. В момента в 2366 училища в страната от общо 2473 няма лекар. Това означава, че само 107 школа в страната разполагат с доктор, като в 52 от тях той е на пълен щат, а в останалите 55 – на непълен.

Екшън планът на МОН за превенция на агресията в училище е готов и включва 22 мерки. Първите 12 от тях трябва да заработят до края на 2017 г., а останалите десет – до края на следващата година, обяви проф. Денков пред журналисти. По думите му, във всяко училище  трябва да има осигурено медицинско обслужване, като предложи три варианта. При първия школото разполага с лекар, медицинска сестра или фелдшер. Във втория-училището ще прибягва до услугите на доктори от близки болници или центрове за спешна помощ, а при третия ще се търси съдействието на личния лекар, в случаите, в който той може да реагира. “ Така, ако например медицинската сестра си е тръгнала и в училището изникне проблем, тя може да бъде потърсена и ако се наложи да се върне на работа“, обясни проф. Денков. Ако това не е възможно, ще бъде потърсен личният лекар.

До края на май 2017 г. ще бъде създадена система за взаимодействие между учителите и личните лекари на техните ученици. В същия срок педагогическите специалисти в детските градини и училищата ще преминат през инструктаж за задължително консултиране и координация на действията с медицинско лице в случай на инцидент. Планът предвижда до края на юни 2017 г. вариантите за осигуряване на лекарско обслужване във всяко школо да бъдат разписани в наредба от страна на здравното министерство. До края на другата година пък трябва да бъдат осигурени необходимите средства за медицинско обслужване. За всяко дете, независимо от големината на училището, ще бъде осигурен и достъп до психолог или педагогически съветник. На областно ниво ще има определени психолози, които да работят по превенция на насилието.

Учителите пък ще преминат обучения по оказване на първа помощ на ученици, както и за работа с деца, които имат емоционални и поведенчески проблеми. Те ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза. В тази битка ще бъдат привлечени и обществените съвети на училищата.

Според здравният министър д-р Илко Семерджиев, както и според БЛС и сдружението на общопрактикуващите лекари, осигуряването на лекар във всяко школо е невъзможно.

 

СПОДЕЛИ