75 % от българите ходят на лекар само, когато ги боли

Всеки трети се лекува с бабини рецепти и хомеопатия, 90% са доволни от джипито си

448
джипи

Точно 75 % от българите търсят лекар и зъболекар само, когато ги боли. Това показват данните на проучване на изследователския център „Тренд”, направено по поръчка на в. „24 часа”, сред 1004 пълнолетни между 10 и 16 март 2017 г.

33% не ходят на профилактични прегледи, а 11 на сто дори не знаят, че такива им се полагат безплатно, сочат резултатите от анкетата. С повишаване на възрастта нарастват дяловете на посещаващите профилактични прегледи. Данните обаче сочат, че нивата на превенция сред младите хора са доста занижени. Друг тревожен факт е, че 40 на сто от нашенците се лекуват с билки и компреси. Народната медицина предпочита всеки втори над 60 години, а на хомеопатия, акупунктура и аюрведа разчитат всеки трети.

Интересно е, че 51% от пациентите се обръщат единствено към специалист, който им е препоръчан от роднина или приятел, а само 37 на сто го избират „на сляпо”. На фона на всички критики към системата, 9 от 10 души са доволни от джипито си, а 4 % или малко над 200 000 души не си спомнят кой е личният им лекар.

Според проучването, 93 на сто от българите са здравноосигурени, а 7 процента – не са. Обърнато в абсолютни стойности това прави около 380 хиляди души, които нямат здравна осигуровка. В разбивките по етническа принадлежност личи, че половината от ромите не си плащат вноските, докато процентът сред българските турци е почти 90.

Само една пета от анкетираните признават, че са давали пари под масата за здраве, а 75 на сто са категорични, че си плащат за медицински услуги само на касата.

В навечерието на 7 април  – денят на здравния работник, на двата полюса са оценките за това справедливо ли е оценен лекарският труд у нас. 45% смятат, че заплатите на медиците са добри, а 39 на сто са на обратното мнение, показва още проучването на „Тренд“.

СПОДЕЛИ