US болница с нови препоръки за сърдечен масаж

Лекарите открили, че 40 песни удвояват шансовете за успех при кардиопулмонална реанимация, на първо място е Staying Alive на "Би Джийс"

1250
сърдечен масаж

Презвитерианската болница в Ню Йорк публикува хитпарад на най-добрите песни, които могат да помогнат при сърдечен масаж или т.нар. кардио-пулмонална ресусцитация, съобщава в. „Дейли мейл“. Най-удачното парче за съпровод на сърдечния масаж или простичко казано на съживяване на човек, чието сърце е спряло да бие, се оказва Staying Alive на „Би Джийс“. В него се съдържат точно 100 удара в минута. А толкова натиска трябва да се прилагат в областта на сърцето на човек със спряла сърдечна дейност.

Всички песни в Топ 40 са с ритъм от 100 бийта в минута, а общото им времетраене е точно 1 час и 28 минути. В челната десетка на „съживяващите“ парчета влизат още Cecilia на Саймън и Гарфънкъл, Hard to Handle на „Блек кроус“, Sweet Alabama на „Линърд Скинърд“, Rock Your Body на Джъстин Тимбърлейк, I Will Survive на Глория Гейнър, MMMBop на „Хенсън“, Gives You Hell на „Ол Американ риджектс“, Heartbreaker на Марая Кери и Джей Зи и Another One Bites the Dust на „Куин“.

От лечебното заведение изтъкват, че противно на това, което гледаме по телевизията, в реалния живот успешните случаи на кардио-пулмонални ресусцитации са много редки. Само 8 % от пациентите оживяват след процедурата, дори и спешната помощ да бъде повикана веднага. При все това този метод удвоява шансовете за живот на хората със спряла сърдечна дейност.

СПОДЕЛИ