Случайни грешки в ДНК-то причиняват рак

Само 29 % от онкологичните заболявания се дължат на лоши навици и нездравословен живот

647
ДНК

Милиони хора по света си задават един въпрос в първите минути, след като чуят страшна диагноза: „Защо на мен?“. Учени отговориха на въпроса защо хора, които не пушат, не близват алкохол и спортуват редовно, все пак се разболяват от рак. „Виновникът“ са случайни грешки при копирането на ДНК, твърдят учени от раковия център към института „Джонс Хопкинс“ в Балтимор, САЩ. Проучването им е публикувано в сп. „Science“.

Според изследването, 66 % от генните мутации, които предизвикват рак, се дължат на случайни грешки при копирането на ДНК. Учените са изследвали 32 типа онкологични заболявания, като се опират на данните от 69 страни и резултатите на 4,8 млрд. пациенти от целия свят.

Само 29 на сто от раковите заболявания са свързани с нездравословния начин на живот и негативния ефект на средата, а 5% – са наследствени, показва математическия модел, разработен от учените от „Джон Хопкинс“. Затова и хора, които нямат вредни навици и се грижат добре за тялото и душата си, също се разболяват от рак. Това обаче не означава, че можем да пушим и пием на воля, тъй като около 40 на сто от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени, ако се следва здравословен модел на живот, застраховат се медиците от Балтимор.

За да се „отключи” ракът, трябва да се натрупат поне две ключови генни мутации. Освен това, тежестта на фактора „случайна грешка” е по-голяма при някои диагнози. Например при рака на панкреаса той е водещ в 77 на сто случаите. 18% от пациентите се разболяват заради вредни фактори от външната среда, а 5% са жертва на лоша наследственост. При рака на мозъка, простатата или костите пък 95 на сто от мутациите се дължат на случайна грешка, откриват учените. Туморите на белия дроб обаче са на другия полюс – там при 65% от болните са виновни цигарите и мръсния въздух, а при останалите 35 на сто сработва „ефектът на руската рулетка”.

СПОДЕЛИ