Във ВМА спасиха мъж след 5-часова трансплантация

На 26 април се навършват 10 години от първата операция по присаждане на черен дроб във Военна болница, дело на проф. Никола Владов

ВМА

Мъж на 44 години от Карнобат беше спасен от лекарите във ВМА след 5-часова чернодробна трансплантация. Операцията е извършена от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

„Пациентът беше в критично състояние и с Хепатит Б, а заради многото сраствания операцията беше изключително тежка и сложна, но новият дроб заработи още на масата“, разказа за Скенер.нюз проф. Владов. В 6.00 часа тази сутрин екип на ВМА излита с военния транспортен самолет „Спартан“ за Бургас, за да експлантира органите на донора. Той е 36-годишен мъж изпаднал в мозъчна смърт заради спукана аневризма.

Бъбреците на починалия ще бъдат присадени тази нощ в „Александровска“ болница, а сърцето не е било подходящо за трансплантация заради хипертонията, от която е страдал младият мъж.

Това е третата животоспасяваща операция по присаждане на черен дроб от началото на годината досега във ВМА. Колективът на лечебното заведение изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите. Точно на 26 април пък се навършват 10 години от първата чернодробна трансплантация, извършена във Военна болница. Тя е дело на проф. Никола Владов. Тогава е спасен 33-годишен военнослужещ от Казанлък. Сега Павлин е жив и здрав, работи в авиобаза „Граф Игнатиево“ и вече има дете. „Обажда ми се на всеки празник, дойде когато се роди детето му, когато е в София винаги намира време да намине „на свиждане“ през отделението“, спомня си проф. Владов.

С втория му трансплантиран пациент стават много близки, макар началото да не е обещаващо. „Мъжът беше тежко болен, операцията – сложна и на ръба, а на всичко отгоре е и от ЦСКА“, шегува се хирургът. Днес обаче левскарят проф. Никола Владов и легендарният вратар на червените Джони Велинов са повече от приятели.

За 10 години в Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА са извършени над 55 успешни присаждания на черен дроб, а проф. Владов помни всеки един от пациентите, на които е дал шанс за втори живот.

СПОДЕЛИ