Правят човешка кожа с 3D биопринтер

Прототипът може да произвежда 100 квадратни сантиметра за по-малко от 35 минути

636
3D

Учени в Испания създадоха 3D биопринтер, който може да произвежда човешка кожа. Откритието ще помогне на лекарите за трансплантация на кожа. Производителите на козметични и фармацевтични продукти също могат да използват изобретението.

3D биопринтерът е дело на учените от Катедрата по биоинженерство в Университета Карлос III в Мадрид. Според създателите си изобретението ще промени индустрията и ще открие пътя към масово производство на човешка кожа. Учените твърдят, че прототипът може да произвежда 100 квадратни сантиметра кожа за по-малко от 35 минути.

„Идеята за въвеждането на 3D биопринтери, които да създават човешки тъкани и органи е голям пробив, защото ще промени мисленето на хората, които работят в тази област. Възможността да използваме 3D биопринтери, за да контролираме количеството кожа ни дава нови възможности, които са били немислими, когато работихме ръчно“, обясни създателят на прототипа Луис Хрокано, цитиран от БНТ.

биопринтер
Прототипът на биопринтера

Основният компонент в изграждането на човешка кожа от 3D принтер е така нареченото „биомастило“. То не е точно мастило, а вещество изградено от няколко специфични биологични компоненти като плазма, съдържаща човешки кожни клетки и клетки, които произвеждат колаген. Чрез компютър това „биомастило“ отива в леглото на принтера, където се образува кожата.

Тя е с външен слой, подобен на епидермиса, който предпазва кожата от околната среда. Има по-дебел и дълбок слой, който се нарича дермис и съдържа в себе си колаген. Колагенът е протеин, който дава еластичност и механична сила на кожата. Нововъведението ще помогне на хората пострадали при инциденти.

„Кожата може да бъде използвана в медицински или индустриалния сектор, за травми или изгаряния. Тя може да бъде изпробвана и в химическата, фармацевтичната или козметичната индустрия“, казва Алфред Брисак, управител на фирма за биоинженерство.

Изследователите от Мадрид имат идеи по-нататък да „принтират” и други тъкани. В момента екипcът е подал документи до различни регулаторни агенции в Европа, които трябва да преценят – може ли „принтираната” кожа наистина да се трансплантира. Ако отговорът им е положителен, това ще даде шанс на много обезобразени пациенти за по-бързо възстановяване.

СПОДЕЛИ