Частна болница пусна промоция за секцио по желание

Услугата в Уни Хоспитал Панагюрище струва само 550 лева, но е незаконна

секцио

В борбата за пациенти частните болници са готови на всякакви промоции и трикове. Последната оферта, която залива социалните мрежи от няколко дни обаче не просто мина морални границите, но и прегази закона. Най-новата мега болница Уни Хоспитал Панагюрище пусна реклама, в която предлага на бременните да изберат да родят чрез цезарово сечение срещу само 550 лева.

Офертата всъщност изглежда „добра“ на фона на ценоразписа в много други частни, пък и държавни клиники, където секциото започва от 900 лева и стига до 3700 лева. Само че има един проблем, по-точно три. Първо, според Закона за здравето тази реклама е незаконна. Второ, според медицинския стандарт по Акушерство и гинекология секциото по желание също е незаконно. И трето, цезаровото сечение по медицински показатели или по спешност се поема от здравната каса и за него осигурените родилките не би трябвало да плащат нищо.

„Цезаровото сечение е сериозна операция с краткосрочни и дългосрочни рискове за жената и бебето. А на бременните и техните роднини задължително трябва да се обясни какво може да се случи“, заяви във фейсбук профила си гинекологът и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов. „Оправдава ли желанието да станете популярни и да облекчите финансовото си положение такава агресивна реклама, нарушаваща българските закони?“, изригна д-р Константинов.

Сигнал за наглото нарушение вече е изпратен до РЗИ-Пазарджик, а дали инспектората на здравното министерство и Медицинската ДАНС ще се самосезират по случая предстои да разберем. От Уни Хоспитал в Панагюрище пък твърдят, че са жертва на „корпоративни интереси и интриги“ и не са поръчвали подобна реклама.

Според различни проучвания, 42% от всички бебета, родени в България през 2015 г., са дошли на бял свят чрез цезарово сечение. Цифрата е стряскаща и никакви „медицински индикации“ не могат да я аргументират. За сравнение в скандинавските страни под 20 % от бременните раждат чрез секцио, в САЩ – 33 %, в Бразилия и Турция – над 50 на сто. Според препоръките на Световната здравна организация, средният процент раждания, при които цезаровото сечение е обосновано, е около 15.

„Секциото е животоспасяваща операция и не трябва да се приема за приемлива алтернатива на нормалното раждане“, категорични са специалистите. По неофициална данни, у нас най-висок е процентът на цезаровото сечение в частните болници – 60 %, в държавните е 38 %, а в общинските – 30 %.

 

СПОДЕЛИ