Нов ин витро метод увеличава шанса за бебе

Децата, родени от размразени ембриони, са с по-добри неонатологични показатели, твърдят български медици

1723
ин витро

Нов ин витро метод увеличава шансовете на жените с репродуктивни проблеми за забременяване. Това твърдят български медици.  Научен колектив в състав д-р Явор Владимиров, д-р Десислава Тачева и д-р Антонио Диез анализират научните факти и създават „Теория за лечение на ембрионите“. Скоро тя ще бъде публикувана и в няколко  световни научни издания за репродуктивна медицина.

И макар все повече клиники да прилагат новия метод, досега нямаше научно обяснение защо т.нар. замразен ембриотрансфер е по-успешен от фреш трансфера. Именно екипът на д-р Владимиров дава отговор на въпросите кои са причините за по-голeмите шансове за бременност след ин витро процедури със замразени ембриони.

Методът се основава на стратегията да не се връщат ембрионите веднага в цикъла, в който се осъществява стимулацията на яйчника. Ембрионите се замразяват при температура от минус 196 градуса в течен азот чрез метода витрификация. В последващ менструален цикъл могат да бъдат върнати в тялото на майката. Тази нова стратегия подобрява шанса за успех при лечението и намалява риска за жената от хормоналната стимулация. Любопитно е също, че след размразен трансфер усложненията по време на бременност са значително по-малко: става дума за различни кръвотечения, за риска от спонтанни аборти, за по-ниско тегло на родените бебета, което е често срещано при зачеването ин витро, категоричен е д-р Владимиров. По думите му, предимствата на метода са най-добре изразени при жени на възраст след 37 години, а децата, родени благодарение на новия метод са с по-добри неонатологични показатели.

„Всъщност чрез замразяване и размразяване лекуваме ембрионите със свръхмитохондриална активност, която е пречка за зачеването. Замразяването е не уврежда ембрионите, а дори им помага. Това е процес, при който се изважда течността от клетката – така нареченият криопротектор. След като размразим клетката, течността влиза и се получава, образно казано, детоксикиране – измиване на ембриона. По този начин му помагаме също и да преодолее процеса на митохондриална свръхактивност, и на ДНК мутации“, обяснява д-р Явор Владимиров.

СПОДЕЛИ