Още уволнения в „Пирогов“

Новият директор проф. Балтов се разправи и с председателя на асоциацията на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева

2592
д-р Десислава Кателиева

Чистката и кадровите промени в „Пирогов“ продължават. За 10 дни на поста директор, новоназначеният проф. Асен Балтов успя да пренареди хората в борда на директорите, да смени някои шефове на клиники и дирекции в администрацията, да се скара с началника на детската травматология и бивш зам.-директор д-р Атанас Кацаров и да го заплаши с дисциплинарно уволнение, да унижи шестима специализанти, а днес вече уволни и председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

За прекратения си без предизвестие допълнителен трудов договор д-р Кателиева съобщи в личния си профил във „Фейсбук“. Тя работи на основен трудов договор в Националната кардиологична болница, а в „Пирогов“ е на втори. Въпреки това, според член 334 от Кодекса на труда проф. Балтов има право да я уволни с 15-дневно предизвестие.

„При кадровия дефицит и моята специалност спешна медицина се оказах излишна за спешната болница“, коментира д-р Кателиева. Въпреки че от „Пирогов“ не обясниха причината за отстраняването й, вероятно става дума за реваншизъм. Д-р Кателиева взе участие в протеста пред „Пирогов“ преди седмици в подкрепа на д-р Атанас Кацаров и защити специализантите от болницата, които първоначално застанаха зад него. Впоследствие обаче те бяха принудени да се извинят, че са уронили престижа на болницата и бяха върнати на работа.

Председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ се противопостави и на решението на здравния министър д-р Илко Семерджиев, който уволни безцеремонно вече бившия директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов. Д-р Кателиева предупреди още, че принудителната му оставка като национален консултант по спешна медицина може да коства загубата на средства в размер на над 160 млн. лева по европейска програма за развитието на Бърза помощ.

„Днес по поръчка на един отмъстителен министър и зависим директор вече не работя в УМБАЛСМ „Пирогов“, заявява д-р Кателиева във Фейсбук. „Защо съм убедена, че новия директор на „Пирогов“ ме уволни по поръчка на министъра на здравеопазването? Аз съм председател на сдружение на спешните медици (НАРСМП), което е член на европейската асоциация по спешна медицина. На 19.02.2017 г. зададох на министър Семерджиев 5 въпроса за бъдещето на спешната помощ, след като ни остави без национален консултант, дни преди да останем и без стандарт по спешна медицина. Отговор не получих. Но получих предупреждение от все още невстъпилия в длъжност нов директор на „Пирогов“, че иска да се срещне с мен и ми препоръчва да се въздържам от медийни изяви. На висок глас казах, че се готви промяна в политиката за спешна помощ у нас, като се пренебрегват приети от предишни министри програмни и нормативни актове“, посочва д-р Кателиева.

 

 

СПОДЕЛИ