Изобретиха лепенка срещу алергия от фъстъци

Целта не е пациентите да могат да ядат ядки на корем, а да бъде избегнат риска от фатална реакция

510
фъстъци

Френска фирма създаде лепенка срещу алергия от фъстъци и други храни, като окончателните резултати от клиничните изпитания бяха представени през уикенда в САЩ, съобщи АФП. Алергията към фъстъци е една от най-разпространените, особено сред децата, напомнят учените.

Кожната лепенка Viaskin позволяват да бъде намелен с 98% рискът от алергичен шок, който може да бъде фатален. Изпитанията са правени в продължение на три години сред група пациенти на възраст от 4 до 11 години. „Това е първата лепенка, която десинсибилизира и лекува хранителна алергия“, каза основателят на фирмата д-р Пиер-Анри Бенаму.

Разработката се основава на откритие, според което върху имунната система може да се въздейства през кожата. Лепенката съдържа концертриран протеин от фъстъци, който се предава на епидермиса, без да преминава в кръвта. Така се избягва рискът от алергичен шок и чувствителността на пациента намалява постепенно. Целта не е алергичните да могат да ядат фъстъци на корем, а да бъде избегнат риска от фатална реакция.

Финалната фаза от изследването на продукта ще продължи до юни, когато се очаква кожната лепенка да може да бъде пусната в продажба. Изследователите възнамеряват да не спират до тук и да продължат с разработването на подобни лепенки и за други хранителни алергии като тези към мляко, яйца и ракообразни.

СПОДЕЛИ