АГ-болница взима 1000 лева за нощувка в реанимация

По закон лечебните заведения могат да искат пари само за три неща – избор на екип, индивидуален сестрински пост и самостоятелна стая

АГ-болница

Частна АГ-болница в столицата, която е с една от най-дългите листи на чакащи в страната, иска по 990 лева от родилки за една нощувка в реанимация. Това е повече от нощувка в президентски апартамент в 5-звезден хотел у нас и колкото тридневна ол инклузив екскурзия в чужбина. Само дето престоят в реанимация не е пожелание.

В същото лечебно заведение таксата за секцио е 1950 лева, независимо дали е по избор на родилката или е по медицински показатели. Това съобщи пред Скенер.нюз изпълнителният директор на на здравноосигурителен фонд „Доверие” АД д-р Мими Виткова. Ако цезаровото сечение се окаже спешно, бременните заплащат допълнителна такса за интензивни грижи в размер на 440 лева, както и по 220 лева за допълнителни медикаменти. „Това е абсолютно незаконно, АГ-болницата е получила пари от здравната каса за извършването на секциото и категорично няма право да иска и стотинка от осигурените пациентки“, посочи д-р Виткова.

Друга клиника също е поискала незаконно от бременна жена 490 лева. Пациентката постъпва по спешност, тъй като се оказва, че плодът е мъртъв. Обяснението било, че е изчерпан лимитът. Той обаче не важи за спешни и животозастрашаващи състояния.

Изобщо бременността у нас се оказва скъпо удоволствие. В частна столична АГ-болница, известна с това, че там родиха отрочетата си футболни съпруги, фолкпевици и манекенки, щастливият момент излиза около 10 000 лева. Цената на обикновено раждане започва от 2000 лева, а секциото е 3700 лв. В цената не влизат глезотии като музика, вана и прочее. Калкулирано е обаче „внимание от медицинско лице“ – 770 лева. Упойките пък се раздават като в МОЛ – по избор на пациента са, а при повече от една покупка се полага намаление. Полагат се и съвети за кърмене, но и те не са безплатни. Цените им варират от 600 до 2000 лева. В държавните АГ-клиники раждането излиза значително по-евтино – около 1200 лева, макар че по закон е безплатно.

Всъщност само три са законните такси, които лечебните заведения могат да искат от своите пациенти, според наредбата за достъп до медицинска помощ. „Това са избор на екип, но направен доброволно, а не задължително и принудително, индивидуален сестрински пост и самостоятелна стая, само ако преди това е била предложена друга, но пациентът категорично е изразил желание да е сам в стая“, обясни д-р Виткова. Освен това в цената на стаята влизат телевизор, интернет, тоалетна и всички други екстри, а не се таксуват отделно.

Действителността обаче е друга, като особено креативни в изнудването на пациентите са мениджърите на частните болници. „Държавните клиники си позволяват много по-рядко и в много по-малка степен подобни безобразия“, коментира д-р Виткова.

Един от фрапиращите случаи е от голяма частна столична болница, където почти всеки пациент се изписва с фактура на стойност 2000 лева за „амбулаторни услуги“, които не се покриват от НЗОК или МЗ. В т.нар. услуги влиза оценка на риска от падане, съвети за лична хигиена и предпазване от инфекции, разговор с медицинско лице преди изписването и възможност за задаване на въпроси след изписването. 300 лева пък струва многозначителната услуга „оценка на превенцията и грижите по международни критерии“.

Със сметка от 950 лв. от същата болница се сдобива и пациент, който се е оказал там по спешност. „Пада човекът на улицата, губи съзнание и го карат във въпросното лечебно заведение. Когато се съвзема получава фактура за 950 лева – 450 лева за избор на екип, който реално не е направил и 500 лева за скенер и други изследвания“, разказа още шефката на ОЗОФ „Доверие“. За всеки от тези случаи тя е сигнализирала Медицинската ДАНС и здравното министерство, но реакция от институциите засега няма.

СПОДЕЛИ