Революционно лекарство бори всички видове рак

Руски учени синтезираха в космоса човешки белтък, който задейства противотуморни антигени

692
рак

Руски учени са на път да извършат революция в лечението на онкологични заболявания. Става дума за медикамент, който е в състояние да пребори всякакъв вид рак, дори в последен стадий, информира в. „Известия“. Новото лекарство е дело на учените от Националния институт за особено чисти препарати. Доклиничните изпитания на препарата „чудо“ вече са на финален етап.

Медикаментът е получил наименованието „Белтък на топлинния шок“. „Това е молекула, която се синтезира от всички клетки на организма в отговор на различни сензорни въздействия и при стрес“, обясни зам.-директорът на института проф. Андрей Симбирцев. По думите му, препаратът ще стигне до пациентите след 3-4 години.

„Белтъкът на топлинния шок“ помага на клетките да „показват“ своите туморни антигени на имунната система, усилвайки по този начин нейната съпротива. Вече са били проведени опити върху мишки и плъхове, страдащи от рак на кожата и от сарком. Курсовете на лечение с новия препарат са довели до пълното излекуване на гризачите, дори на късни стадий на развитие на болестта. На този етап учените не са установили странични действия у медикамента.

За съществуването на споменатата молекула се знае отдавна, но дълго време се смяташе, че този белтък само защитава клетките от вредно въздействие. Сега учените установили, че той притежава още едно полезно свойство, а именно да задейства противотуморните антигени на имунната система. Проблемът е там, че в човешкия организъм съдържанието на този белтък е много малко, за да се достигне терапевтичен ефект при ракови заболявания.

Затова руските професори си поставили за цел да синтезират целебната молекула. Първо бил установен генът на човешката клетка, който отговаря за производството на белтъка, след което той бил клониран и така бил получен белтък в неограничено количество. За т.нар. рентгено-структурен анализ на действието на белтъка било необходимо от него да се сформира свръхчист кристал. На Земята това обаче се оказало невъзможно, тъй като под въздействието на гравитацията споменатите кристали растат неравномерно. Така се появила идеята кристалите да бъдат култивирани в космоса. През 2015 г. на Международната космическа станция бил изпратен белтък, специално опакован в капилярни колби, като за 6 месеца от него израснали идеални кристали. След това те били проверени в Русия и в Япония и така станало ясно, че руските учени са извършили истински пробив в лечението на онкологични заболявания, посочва руската преса.

СПОДЕЛИ