120 млн. лева на година ще струват училищните лекари

Още 82 млн. лева трябват за оборудване на кабинети и близо 6000 доктори със специалност по обща медицина, пресметнаха от сдружението на джипитата

409
училище

120 млн. лева на година би струвало на държавата да върне лекарите в училищата. За сравнение 116 млн. лева ще похарчи здравната каса през 2017 г. за осигуряване на първична извънболнична помощ на цялото население. Това изчислиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) по повод разгорялата се дискусия трябва ли да се върнат докторите в учебните заведения. Припомняме, преди дни 11-годишно момиче почина след сбиване със свой съученик. Оказа се, че в училището не е имало медицинско лице на пълен работен ден, а линейката е пристигнала едва след 30 минути.

В становището на Управителния съвет на НСОПЛБ по повод въвеждането на училищни лекари се казва, че броят на училищата, университетите, детските заведения, домовете за деца, лишени от родителски грижи, в настоящия момент е около 5838, а това означава, че трябва да се оборудват 5838 кабинета, което ще струва приблизително 82 млн. лева. Освен това трябва да се намерят и назначат 5838 лекари и медицинска сестри във всеки един от тях. За докторите, които биха работили в училищата, е задължително да притежават специалност по обща медицина. Освен това профилактиката и грижата за здравето на децата налага и разкриването на 5838 стоматологични кабинета и назначаване съответно на стоматолог и медицинска сестра в тях.

„От друга страна – училищата не са лечебни заведения. Необходимата диагностика и лечение се осъществява в лечебните заведения. При остро възникнали заболявания, които изискват спешна намеса, се отзовава Бърза помощ, а годишно в медицинските университети у нас се дипломират около 250 до 300 лекари“, обясняват от сдружението на джипитата.

Според председателя НСОПЛБ доц. Любомир Киров, проблемите с комуникацията между медицинските специалисти, които в момента работят в училищните кабинети и общопрактикуващите лекари, провеждането на имунизациите и проследяването на хронично болните деца могат да бъдат решени чрез създаване на ясни правила, а не с насилствено връщане на доктори в учебните заведения.

СПОДЕЛИ