Болници и джипита ще ни лекуват с 2 млрд. лева

Власт, лекари и каса подписаха Националния рамков договор за 2017-а

410
Болници
Снимка: БГНЕС

Болници и джипита ще ни лекуват с точно 2.032 млрд. лева. Това са параметрите, заложени в Националния рамков договор за тази година, който официално беше подписан днес в Министерството на здравеопазването. Подписите си под документа сложиха служебният министър д-р Илко Семерджиев, управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, председателят на Надзорния съвет на касата д-р Михаил Христов и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

„Положен е колосален труд на ниво работни групи и на ниво управителни съвети, успехът е на БЛС и НЗОК, аз бях само гарант“, заяви д-р Семерджиев. Според него, рамковият договор връща договорното начало в системата и слага край на едноличното й управление.

„Благодарение на НРД 2017 г. болниците ще лекуват своите пациенти без лимити“, подчерта шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев. По думите му, увеличение на цените на клиничните пътеки няма, но клиниките ще работят с гъвкави тримесечни бюджети. „Общо за болниците са предвидени 1.613 млрд. лв., колкото е и касовото изпълнение за тази година. В тези средства е заложена и надлимитната дейност за 2016 г. от 19 млн. лв.“, обясни д-р Грозев. Парите могат да се вдигнат, ако има преизпълнение на приходите. Месечните бюджети на лечебните заведения пък ще са в рамките на от 133 до 137 млн. лв.

„Ако обаче болниците надвишат тези 137 млн. лв. за месец, ще се предоговарят цените на пътеките, които са довели до ръста, а при липса на съгласие касата ще има право да реже стойностите сама“, заяви управителят на фонда д-р Глинка Комитов.

За извънболничната помощ са предвидени общо 419 млн. лева. От тях 200 млн. лева са за джипитата, а 219 млн. лв. – за специализирана помощ. „По закона за бюджета на НЗОК постигнахме увеличение с 32 млн. лева спрямо миналата година“, поясни д-р Венцислав Грозев.

Според председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов в момента няма да се усети ефектът от подписания рамков договор, но след няколко месеца и лекарите, и пациентите щели да разберат, че този начин на разговор има огромно значение.

СПОДЕЛИ