Семерджиев: Здравната вноска трябва да стане поне 10 %

Нито една от политическите партии обаче не е заложила подобно увеличение в предизборната си програма

364
БЛС

Здравната вноска трябва да стане поне 10%. Тази позиция изрази служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в интервю за в. „Стандарт“. Нито една от политическите партии обаче не е заложила подобно увеличение в предизборната си програма, а за да бъде вдигната вноската от сегашните 8 %, трябва следващият парламент да приеме поправки в закона за здравното осигуряване.

Според д-р Семерджиев е необходимо да се премахне монопола на задължителното здравно осигуряване и всеки да може да избира между държавната здравна каса и много други частни фондове. „Ако НЗОК бъде поставена в конкурентна среда, ще бъде принудена да подобри практиките си. И още нещо, осигурените ще имат право сами да изберат на кого да поверят управлението на вноските си. Холандия въведе този модел през 2006 г. и само след 4 години се изкачи на първо място в класациите на здравните системи“, коментира Семерджиев.

Демонополизация на НЗОК обещават ГЕРБ, „Обединените патриоти“, ДПС, „Нова република“ на Радан Кънев и „Воля“ на Веселин Марешки.

Като служебен министър, д-р Илко Семерджиев си поставя за цел да изчисти или поне да смекчи най-тежките проблеми в системата, свързани с Националния рамков договор, лимитите, „неудачните решения“ като пръстовите отпечатъци, балансирането на бюджета, решаването на проблемите с ваксините за тази и следващите 2 години, раздвижване на проектите за спешната помощ и обучението на лекарите.

СПОДЕЛИ